Bama.hu videó

2023.06.28. 17:30

Miért szeretik a gyerekek a Zoo-Tábort? Mutatjuk! (galéria és videók)

Ha Mecsek, akkor madárcsicsergés, természet és főleg nyáron örömteli gyermekhangok, amelyek a Pécsi Állatkert és Akvárium-terráriumból hallatszódnak. Ez pedig csak egyet jelenthet, hogy kezdetét vette a Zoo-Tábor.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Ha állatkertben járok, akkor egy kicsit mindig újra gyereknek érzem magam. Lenyűgözve szemlélem az egzotikus állatokat és szívesen barangolok egyik kifutótól a másikig akár órákon keresztül is. Szívem szerint még én is jelentkeznék Zoo-Táborba, de rögtön várólistára kerülnék, hiszen minden évben nagyon gyorsan elfogynak a helyek, ami nem is meglepő, hiszen ez egy igazi élmény a gyerekeknek.

Amikor megérkeztünk a kollégákkal az állatkertbe, már nagyban ment a nevek elsajátítása, persze játékos módon. Helgát, az egyszarvút adták egymásnak a résztvevők, és hangosan ki kellett mondaniuk a másik nevét, hogy mindenki memorizálni tudja. Aztán már kezdetét is vette a kaland. A leopárd és a puma kifutóját felfedezve jutottunk el a gyűrűsfarkú makikig, amik már kíváncsian tanulmányozták az érkezőket. Tudták, hogy nassolnivaló vár rájuk, méghozzá a kedvencük, a mazsola. Nem is tévedtek, és már a reggelijük előtt jól belaktak. A gyerekek imádták, ahogy a kezükből eszegetnek ezek a cuki állatok, de a simogatás szigorúan tilos volt. Úgy látszik a Madagaszkár című animációsfilmből ismert Julian királlyal ellentétben, ők nem szeretik, ha hozzájuk érnek.

A héten a gyerekek kalauza Nemes Viktória zoopedagógus, aki elmesélte, hogy a táborok alapvető célja a környezeti nevelés, felhívni a fiatal generáció figyelmét arra, hogy bizony mi is a természet részei vagyunk, függünk a környezettől és, hogy melyek azok a problémák, amelyek megjelentek a mai világunkban. Mindezek mellett fontos célkitűzésük, hogy élményt is nyújtsanak a táborozóknak, többek között azzal, hogy olyan állatfajokkal találkozhatnak, amelyekkel a hétköznapokban nincs alkalmuk, de kiemelt részét képezi a táboroknak a felelős állattartásra való figyelemfelhívás is.

A résztvevők játszva tanulnak a tábor ideje alatt. Minden alkalom alapját az élménypedagógia képezi, valamint az egyik fontos része az eseménynek, hogy mindig van két olyan nap, amikor a gyerekek be vannak osztva a gondozókhoz, és részt vesznek a gondozói feladatokban, mint például az állatok etetésében, itatásában és a kifutók takarításában. Gyakorlatban ismerhetik meg az állatkertben végzett munkát.

A táborok létszáma huszonöt fő, de mindig túljelentkezés van, és egészen nyár végéig beteltek már a helyek, ez is azt mutatja, hogy mind a szülők és a gyermekek részéről is fontos, hogy közelebb kerüljenek a természethez.

A gyűrűsfarkú makik etetését követően néhány táborozó nagyon szívesen mesélt arról, hogy miért szeret Zoo-Táborba járni. Erre a kérdésre S. Dávid (8 éves) azt válaszolta, hogy mert itt minden nagyon jó. Majd J. Szonja (8 éves) is magához ragadta a szót, akinek a kedvenc része a táborban, hogy minden állatot láthat. De K. Richárd Máté (8 éves) fogalmazta meg legegyszerűbben, de legnagyszerűbben: „Mindenért.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!