A művészet is gyógyíthat

2023.06.29. 11:30

Nyáron is kaphatnak segítséget a függőséggel küzdő fiatalok

Kábítószer-ellenes világnapnak nevezték ki június 26-át 1988-ban, amelyhez azóta immár világszerte különböző prevenciós események kötődnek. A sajnos a fiatalokat sem kímélő függőségek témájáról Máté Zsolt addiktológiai konzultánssal beszélgettünk. Szóba került a Fishing On Orfű és az Ördögkatlan Fesztiválokon való megjelenés és a művészet gyógyító szerepe is.

Mohay Réka

Tavaly év végén adták át az INDIT Közalapítvány legújabb intézményét, a K-Arc, azaz a Kamasz Addiktológiai Regionális Centrumot a Széchenyi 2020 program keretében Uránvárosban, a Berze-Nagy János utcában. 
A kifejezetten a középiskolás, illetve fiatal felnőtt korosztályt segítő intézmény nemrég, a kábítószer-ellenes világnapot megelőlegezve kerekasztal-beszélgetést szervezett, ahol ezúttal a művészet addikciók elleni harcban betöltött, sokszor kifejezetten gyógyító szerepe is szóba került.

– A művészet az alkotóra és a szemlélőre, hallgatóra is pozitív hatással lehet, a szavakkal ki nem mondható érzelmek kifejezése, illetve az empátia és az alkotások befogadása által. A kerekasztal-beszélgetésen erről is szót ejtettünk a meghívottakkal: Sisi (előadóművész), Tavi Johanna (2023-as pécsi diákpolgármester) és Rónaki Lili (képzőművész) közreműködésével – számolt be Máté Zsolt, az INDIT addiktológiai konzultánsa. Elmondta azt is, hogy a K-Arc munkatársai iskolai rendezvények mellett a Fishing On Orfűn, illetve az Ördögkatlan Fesztiválon is jelen lesznek annak érdekében, hogy minél több érintett vagy veszélyeztetett fiatalt tudjanak megszólítani, és természetesen igény esetén megfelelő segítséget nyújtani számukra.

A szakember hangsúlyozta, az addiktológiai szolgálat irodái a nyár folyamán is nyitva állnak a fiatalok és hozzátartozóik előtt. Az INDIT több telephelyen működik, a Berze Nagy János utcai helyszínen túl a belvárosi Fürdő utcában is segítséget kaphatnak az érintettek.

– A Fürdő utcai Alternatíva Ifjúsági Irodában lehetőség van anonim konzultációra is, sőt, olyanok is kereshetnek minket, akinek egy rokona, ismerőse érintett az ügyben, és hozzánk fordulna tanácsért, hogy mit tehet az adott szituációban.

– Azért is fontos ezt hangsúlyozni, ugyanis minél előbb jelentkezik nálunk valaki, aki úgy érzi, hogy valami nincs rendben, annál könnyebben lehet kezelni a helyzetet. Ha már nagyon elmélyül a probléma, akkor gyakran akár hosszabb távú terápia szükséges – fogalmazott Máté Zsolt. Hozzátette, a hozzátartozói konzultációtól kezdve a családterápián át a művészetterápiás és pszichológiai segítségig számos módon tudnak támogatást nyújtani az ambuláns ellátásra szorulóknak. Ha pedig súlyos helyzetről van szó, a pécsváradi bennfekvéses rehabilitációs otthonban kaphatnak ellátást a függőséggel küzdő fiatalok, fűzte hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!