A szívük és a lelkük is a helyén van

2023.06.15. 07:00

Új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség Baranyában

Baranya és Tolna vármegyében öt új családdal bővült a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózata.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Sandor Judit

Baranya vármegyében a napokban lezárult egy tanfolyam, amelynek résztvevői elvégezték a „DANKE” nevelőszülői képzést az Ágota Alapítvány közreműködésével. Szerdán öt (két tolnai és három baranyai) család vehette át az erről szóló tanúsítványát. Ők a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után fogadhatnak vér szerinti családjukból kiemelt gyermekeket.

Az eseményen Szénássy Ágnes, a baranyai nevelőszülői hálózat szakmai vezetője elmondta, hatalmas öröm számukra ez az alkalom, hiszen olyan embereket találtak újra, akiknek a szívük és a lelkük nagyon a helyén van, és vállalják azt a szép hivatást, hogy nevelőszülőként gyermekekről fognak gondoskodni.

Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója úgy fogalmazott: a nevelőszülőknek egy új élet kezdődik meg azzal a nappal, amikor az első gyermeket a családjukban fogadják. 

– Azok a gyermekek, akik az önök családjába fognak kerülni, nagyon sok nehéz életeseményeken vannak túl, mire oda jutunk, hogy találunk nekik egy szerető, biztonságot jelentő családot – mondta Szécsényi Sándor. – Bizonyára megerősítették önöket abban, hogy nehéz feladat előtt állnak, de nekünk, a Szent Ágota közösségnek egy nagyon fontos üzenetünk, hogy mi segíteni szeretnénk. Szeretnénk éreztetni önökkel, hogy nem lesznek egyedül, tehát ha bármilyen gond jelentkezik a gyermekekkel a családban, akkor van kihez fordulni. Nevelőszülői tanácsadó, pszichológus, fejlesztő pedagógus, szakmai vezetők, kollégák állnak rendelkezésre. Ők mind azért vannak, hogy azok a gyermekek, akik hozzánk kerülnek, biztonságban érezhessék magukat, megkapják a legjobb gondoskodást, amit csak adhatunk számukra

Zsifkovicsné Kerekes Ágnesnek egy vér szerinti és három örökbe fogadott gyermeke van, és hamarosan nevelőszülőként is segíti a gyermekeket. Persze az örökbefogadott gyermekei lévén már gyakorlottan fogadhatja a nehéz sorsú fiatalokat, de tudja, hogy érzelmileg ezúttal is erősnek kell lenni.

– A mi családunk tapasztalata az, hogy a gyerekeknek nem a legújabb játékokra van szüksége, hanem arra, hogy gondoskodó és szerető közegben legyenek. Ha ez megvan, akkor tovább lehet lépni – mondta. Rengeteg szeretetet és tapasztalást kaptak az örökbefogadott gyermekeiktől, és felkészültek az újabb gyermekekre is. 

Szükség van a nevelőszülőkre

Az 1997. évi a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a 12 év alatti gyermekeket, amennyiben kiemelik őket vér szerinti családjukból, lehetőség szerint nevelőszülői családban kell elhelyezni. Ezért is van szükség minél több olyan emberre, aki vállalja ezt a szép hivatást. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató célja, hogy új nevelőszülők bevonásával erősítse az átmeneti segítségnyújtást biztosító ellátást, és pótolja az idős, nyugdíjba készülő nevelőszülőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!