Poszméhek a középpontban

2023.07.04. 16:40

Értékes ajándékcsomagot nyerhetünk a segítségnyújtással

Rohamosan növekszik a beporzást igénylő növények területe, miközben a rovarbeporzók, köztük a poszméhek száma évtizedek óta jelentősen és rohamon csökkent a világ számos élőhelyén.

Czeczon Enikő

Fotó: Fincza Zsuzsa

Magyarországon 26 poszméh faj él, aminek több mint a fele ritkának számít. Sokról pedig nagyon kevés információ áll a szakemberek rendelkezésére. Egy terület fajösszetétele pedig az élőhely ökológiai állapotát hűen tudja tükrözni. Ennek ismerete segíthet például a természetvédelmi kezelések tervezése során. 

A Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatósága e célból indított el egy adatgyűjtési Poszméh Monitoring Programot, amely a méhek élőhelyükön való lefényképezését jelenti. Egy fotó elkészítésével egy előfordulási adat keletkezik, amely bekerül a PMP adatbázisába, és a kapott információk remélhetőleg hozzásegítenek élőhelyük és az egyes fajok védelméhez. 

A bevezetett programhoz egy nyereményjátékot rendeltek a park munkatársai, amelyben bárki részt vehet, poszméhekről készült képek beküldésével. A részletekért érdemes felkeresni a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!