A legjobbak között voltak

2023.07.01. 17:30

Jól teljesített a pécsi fiatalok MoSatja a Tudományok Parkjában (galéria)

Ügyesen helytállt a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium 11.b osztályos tanulóiból álló MoSat csapat az Európai Űrügynökség (ESA) által rendezett 2023-as európai CanSat versenyen, melyet Spanyolországban, Granadában, a Tudományok Parkjában rendeztek meg június 26. és 30. között.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az európai döntőn – melyen 26 középiskolás diákcsapat vett részt – a pécsi diákok képviselték Magyarországot. A feladatuk az volt, hogy egy italosdoboz méretű eszközt, egy mini műholdat készítsenek, melyet ki is kellett lőniük, és két küldetést kellett vele megvalósítaniuk. A küldetések eredményeit egy ESA űrszakértőkből álló zsűri előtt kellett bemutatniuk.

– Minden csapat CanSatjének az elsődleges küldetése szerint kötelező hőmérséklet, légnyomás és magasság méréseket kell végeznie, a másodlagos küldetés szabadon választható volt. A mi CanSatünk másodlagos küldetésként UV-intenzitást mért. Minden jól ment, minden úgy működött, ahogy azt elterveztük és reméltük

 – mondta Rendes Blanka csapatvezető.

A MoSat az itthoni, a Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett országos verseny legjobbja lett. A csapat nagyon sokat készült az európai döntőre, s miközben a fiatalok hasznos tudást szereztek programozásból, elektronikából, a tudományos adatok feldolgozásából, a 3D tervezés és nyomtatás területéről. A ESA versenyében a csapatoknak ugyanazokon a folyamatokon (tervezés, kilövési engedélykérés, előzetes tesztek készítése, dokumentációk készítése) kellett végigmenniük, mint a valódi űrkutatóknak.

A MoSat tagjai közül így mindenkinek fontos feladata volt: Rendes Blanka csapatvezető koordinálta a projektmunkát és programozta a CanSat-et, Jakab Zétény volt a felelős az ejtőernyőért, Szabó Ákos felelt az eszköz mechanikai összeállításáért, valamint a CanSat 3D tervezéséért, Lehőcz Judit az ejtőernyőn és a másodlagos küldetésen dolgozott, Illés Ágnes szintén a másodlagos küldetésben vállalt feladatot, és a közösségi médiára töltötte fel a tartalmakat. A csapatot Dlusztus Péter, a gimnázium tanára mentorálta, emellett Rendes Péter technikai és szakmai támogatást nyújtott a projektmunkához.

A fiatalok nagyon jól szerepeltek a döntőben, a MoSat ugyanis azon 5-6 legjobb csapat között volt, akiknél minden működött. A zsűri meg is dicsérte őket, és elmondta, esélyesek voltak díjazásra, apróságokon múlott, hogy végül mások kapták a díjakat. 

– A csapat méltóképpen képviselte Magyarországot az európai döntőben, hiszen mind az elsődleges, mind a másodlagos küldetésük hibátlan volt, a legjobbak között voltak, közel a tapasztaltabb európai csapatok teljesítményéhez. Nagyon jó versenyt zártunk, büszke vagyok a csapatra

 – mondta Dlusztus Péter. A gimnáziumi tanár az utóbbi években több nagy innovációs versenyen vett részt a tanítványaival, ez az európai döntő ugyanakkor minden szempontból kiemelkedett közülük, hiszen ő maga is először vett részt ilyen megmérettetésen, és külön büszkeség, hogy a csapat sikeresen teljesített. 

Mivel a fiatalok jövőre érettségiznek és tulajdonképpen pályaválasztás előtt állnak, adja magát a kérdés, hogy a CanSat projekt megalapozott-e egy irányt számukra a jövőt illetően. Rendes Blanka – mint válaszolta – még nem tudja, mi szeretne lenni, ugyanakkor már a verseny előtt is érdeklődött az űrkutatás iránt. Szabó Ákos pedig űrmérnöki pályán gondolkodik. 

A csapattagok a MoSat eredményeit a következő időszakban több szakmai programon bemutatják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!