Különdíjak

2023.07.14. 16:40

Jön az ötödik Dunamenti Halfesztivál Mohácson, újra messzire száll az illat

Szombaton ismét a halételek csodálatos illata lengi majd be a mohácsi belvárost.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Az eseményen egy helyen kóstolható végig számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel - ilyen sehol másutt nincs az országban. A halfesztivált kulturális programok és finom borok is színesítik. A színpadon a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői mellett Ausztriából érkező fellépők is bemutatkoznak.

Hat esztendeje rendezte meg első saját fesztiválját, a Dunamenti Halfesztivált a Mohácsi Német Önkormányzat, amelyen a Duna mentén készített, hagyományos halételeket kívánták bemutatni.

Ahogy ők fogalmaztak, "nekünk, mohácsi sváboknak - és azt gondoljuk a város többi nemzetiségének is - szívügyünk az igazi dunai halászlé, illetve minden Duna menti halétel".

Azt is a kezdetek óta hangsúlyozták, nem szeretnének semmiféle vetélkedésbe kezdeni a bajai halfőzővel, hiszen ott a helyi, azaz a bajai halászléről szól a program.

A mohácsi fesztivál nevében pontosan azért szerepel, hogy „Dunamenti", mert nem csak Mohácsról, hanem ténylegesen a Duna mentéről, tehát Győrtől kezdődően egészen a Szerbiáig, Horvátországig terjedő szakaszról is érkeznek Mohácsra halfőző mesterek, akik a saját szokásaiknak, hagyományaiknak megfelelően készítik el az ételt.

Az elképzelés nagyon bejött, a hagyományból gyorsan hagyomány lett, az első alkalom után a másodikon és a harmadikon is rengetegen megfordultak. A mohácsiak mellett Pécsről, a megye és az ország más részeiből is sokan érkeztek.
Aki nem szeretne halat főzni, hanem csak egy jó halételt enne, az sem marad éhen, a fesztiválon lehetőség lesz különféle halételek megvásárlására is, - a korábbi tapasztalatok alapján - várhatóan megfizethető áron.

A helyszín Mohács belvárosa, a Szent János-, a Szentháromság-, a Jókai- és a Szabadság utca egy része, továbbá a Millenniumi Emlékmű környéke, itt alakítják ki a Sváb utcát, a Haludvart, a kis- és a nagyszínpadot, továbbá a Halpontot.

A rendezvény során számos helyi, környékbeli és külföldi együttes, énekes és tánccsoport ad ízelítőt a sváb kultúra sokszínűségéből. s természetesen lesz utcabál is.
A főzőverseny résztvevői körében keresik a legfinomabb mohácsi és a nem mohácsi jellegű halászlé készítőjét, az egyéb dunai halételek legügyesebb készítőjét.

Különdíjat kap a legjobbnak talál ifjú, 25 év alatti szakács, díjazzák a legszebben terített asztalt, valamint a legfinomabb házi tésztával tálalt halászlé készítőjét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!