Nyoma veszett a hüllőnek

2023.07.23. 14:00

Óriáskígyó keltett félelmet Pécs belvárosában (galéria)

Kígyók, pókok, krokodilok, denevérek, és még sorolhatnánk. Akár azt gondolhatnánk ezeket olvasva és a fotók láttán, hogy az Animal Planet egy régi dokumentumfilmjéből hoztunk jelenetképeket. Azonban nem ez történt. Laufer László fotóriporter kollégánk a múltban kutatva egészen a pécsi Munkácsy Mihály utca 31. szám alatti pincerendszerig ásott le, hogy felhozza ezeket az emlékeket.

Czeczon Emese

1989. augusztus 13-án, a Dunántúli Napló arról számolt be, hogy Sebeők Jánost, az írót, a természetvédelem elkötelezettjét a hiúz ketrecében láthatják az érdeklődök. A demonstráció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a meggondolatlan pusztítások ellen. Útja során betért a belvárosi terráriumba is, ahol olyan állatot keresett, ami nem csak hogy hasonlít rá, de farkasszemet is tud vele nézni.

A 80-as évek végén egy másik eset is borzolta a pécsiek kedélyeit. Az egyik óriáskígyónak nyoma veszett a terráriumból. Egy volt kollégánk az intézmény közelében lakott, azonban annyira félt a méretes állattól, hogy nagyon sokáig a saját fürdőszobáját sem merte használni, hiszen attól félt, hogy valamelyik nyílásból előbukkan az elveszett hüllő.

Azonban nem csak riogatni szeretnénk olvasóinkat. A nagy népszerűségnek örvendő terráriumnak számos közkedvelt rendezvénye is volt: minden évben megtartották az állatok világnapját, ünnepelték a halloweent, az Éjszakai Házba látogatók feje fölött a denevérek szabadon aludtak, a gyerekek pedig gyakran részt vehettek szervezett állatsimogatón. 1992-ben egy ilyen eseményen Dávid, a medvebocs hamar a fiatalok kedvencévé vált. A belvárosi terrárium 2016 tavaszán zárta be kapuit, de a történet nem ért itt véget, mivel azóta a felújított Pécsi Állatkertben tudjuk megtekinteni a különleges állatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!