Ötven évig az övék

2023.07.15. 12:30

Továbbra is marad a Pécsi Egyházmegyéé az iskola

Ötven évre szóló haszonélvezeti jogot alapíthat a katolikus egyház a tolnai gimnázium épületére.

Bama.hu

A teol. hu írta meg, hogy az országgyűlés tavaly év végén olyan törvényt hozott, mely lehetővé tette, hogy az egyházak igényelhessék az olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban levő, oktatási célokat szolgáló ingatlanok ingyenes egyházi tulajdonba adását, amelyeket a törvény hatálybalépésekor is oktatási célokra használták.

A Pécsi Egyházmegye a jogszabályban megjelölt határidő lejárta előtt bejelentette igényét az önkormányzatnál a 2016 óta egyházi fenntartásban levő Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium ingatlanára. A város és a püspökség egyeztető tárgyalásainak eredményeképpen végül az egyházmegye visszavonta a tulajdonjogra vonatkozó igényét, így az önkormányzat tulajdonában maradhat a gimnázium épülete.
Az egyház és a város közötti megállapodás szerint viszont az egyház legfeljebb 50 évre szóló haszonélvezeti jogot kap a gimnáziumi ingatlanra. A képviselő-testület 7 igen, 1 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett fogadta el a szerződés tervezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!