Szezonális vizsgálat

2023.08.12. 19:15

A fröccsöt is górcső alá vette a hatóság

„Fröccsutcákat” is ellenőrzött a hatóság a közelmúltban, többek közt a Balatonon. A tapasztalatok szerint a górcső alá vett, mintegy száz vendéglátó egységben kínált fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott azonosítóval, és a borok nyomonkövethetőségével se akadt probléma.

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Ádám János

Az élelmiszer-biztonsági  hatóság szakemberei a fröccsök előállításához szükséges higiéniai feltételeket is tüzetesen megvizsgálták – ezek is valamennyi ellenőrzött balatoni létesítményben biztosítottak voltak, és az általános higiéniás állapotokkal kapcsolatban is pozitív tapasztalatokkal zárult az ellenőrzés.

A fröccskészítéshez használt alapborok kimérésére szolgáló 1 és 2 decis edények is mindenütt hitelesítettek voltak.
A Nébih részletes beszámolója szerint az ellenőrzések során 27 hatósági mintavételre került sor, emellett 275 hazai, valamint 266 külföldi terméknél helyszíni alkoholmérést és adminisztratív nyomonkövetési vizsgálatot végeztek és dokumentáltak  a szakemberek az ellenőrzési időszakban. 
A laboratóriumi vizsgálatok során mindössze két termékkel akadt gond: egy bornál érzékszervi, egynél pedig analitikai hibát tártak fel. A helyszínen vizsgált termékek analitikai jellemzőiben, például azok alkoholtartalmában, egy esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök.
A június közepén indult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelynek a fröccsutcák vizsgálata is részét képezte, augusztus 11-én ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!