Történelmi emlékhely

2023.08.21. 14:35

A siklósi vár a XIII. század végétől tanúja, részese, vagy főszereplője volt a magyar történelemnek (galéria)

A siklósi vár történelmi jelentőségét felismerve a nemzeti emlékhely és kegyeleti bizottság javaslatára Magyarország kormánya történelmi emlékhellyé nyilvánította a siklósi várat. Az ezt tanúsító emlékkövet, sztélét hétfőn délelőtt avatták fel.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Riegl Gábor, Siklós polgármestere a covid alatti évekre emlékezve idézte fel azt a napot, amikor a magyar kormánynak megírták azt a levelet, amelyben azt kérték, hogy a történelmi emlékhelyek között tudhassák a siklósi várat. Egy hosszú eljárási folyamat volt, hogy a kegyeleti bizottság, illetve a nemzeti emlékhely bizottság javaslatára a magyar kormány egy ilyen horderejű döntést meghozzon. A történelmi emlékhelyet egy sztélé tanúsítja a vár bejárata mellett, amelyet Nagy Csaba országgyűlési képviselő, a siklósi városvezetők, és a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója és munkatársai jelenlétében avattak fel hétfőn délelőtt.

– Minket, siklósiakat nagyon erős lelki és fizikai kötelék fűz a várhoz. Ha egy mondatban szeretném összefoglalni: mi siklósiak mindig a vártól indulunk el, és mindig a várhoz érkezünk meg. A mi várunk a mi múltunk, és érezzük, hogy egyértelműen irányt szab nekünk a jövőre vonatkozóan, mindazonáltal a jelenben is helyt kell állnunk, és ezt a csodát, amit örökül kaptunk, működtetni kell és minél több embernek meg kell mutatnunk

 – fogalmazott a városvezető beszédében. Hozzátette, reményeik szerint a vár a következő években óriási fejlődésen fog keresztülmenni, és teret enged olyan korcsoportnak, olyan érdeklődőknek, olyan turistáknak is, akik talán eddig annyira nem érdeklődtek a siklósi vár iránt. Pályázati forrásokhoz, illetve a vár következő nagyívű fejlesztéseinek eléréséhez fontos előlépcső, hogy ezt a címet megkapta a vár.

– Szoktuk mondani, hogy a térségben a vár, a bor és a víz az a három meghatározó elem, ami mozgatja az életünket, és idevonzza a turistákat. Szerintem nekünk nincs semmi más dolgunk, mint azon munkálkodni, hogy Siklós örökké a vár városa maradjon. Nem szeretnénk mi ennél se többet, se kevesebbet. Ebben viszont markánsan szeretnénk előrelépni

 – mondta Riegl Gábor. 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta, a siklósi vár a XIII. század végétől tanúja, részese, vagy épp főszereplője volt a magyar történelemnek. Itt tartották tisztes fogságban Luxemburgi Zsigmond magyar királyt a lázadó főurak. A várból indult a mohácsi csatamezőre Kanizsai Dorottya, hogy eltemesse az áldozatokat. Itt forgatták a Magyar Televízió legelső saját gyártású sorozatát, a nemzedékek kedvencének számító A Tenkes kapitánya című filmklasszikust.

A főigazgató beszédében emlékeztetett: jelenleg 21 nemzeti és 62 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges emlékoszlopok, sztélék jelölnek. Az emlékhelyek olyan helyszínek, ahol mindenki észrevétlenül szívhatja magába mindazokat az ismereteket, amelyeket történelemkönyvekből sokkal nehezebb elsajátítani. Baranya vármegyében történelmi emlékhely még a pécsi székesegyház, a  püspöki palota és a középkori egyetem, a nemzeti emlékhelyek között pedig a mohácsi nemzeti emlékhelyet, és a szigetvári várat tudhatjuk szűkebb hazánkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!