Császári diadal

2023.08.12. 12:30

Betört a török a villányi pincesorra, de ma este végleg kiűzik Szulejmán seregét

Augusztus 12-én pontosan 336 éve annak, hogy a Szársomlyó lejtőin a keresztény hadsereg diadalmas győzelmet aratott a török sereg ellen.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A második mohácsi csataként is emlegetett ütközet 1687. augusztus 12-én a Magyarországot a török megszállás alól felszabadító döntő jelentőségű csaták egyike. 1687-ben a csatában a Lotaringiai Károly vezette császári sereg 50 ezer katonája csapott össze a mintegy 60 ezer főt számláló oszmán sereggel. A török támadást visszaverték, Lajos badeni őrgróf és Miksa bajor fejedelem győzedelmes ellentámadásra vezette a seregeket. A császári oldalon a krónikák szerint csupán hatszáz katona esett el, míg a török sereg mintegy 10 ezer fős veszteséget szenvedett.

Fotók: Bock-Báthori Emese

A csatára a térségben minden évben megemlékeznek, a villányi és nagyharsányi önkormányzat, valamint a Harsány-hegyi csata Emlékbizottság szervezésében. 

Pénteken a Törökvég napra, tobor(o)zó délutánra várták az érdeklődőket a Diófás téren, és gyerekprogramokkal, előadásokkal készültek a hagyományőrzők, szombaton pedig a Nagyharsányi Szoborpark Emlékparkban 18 órától ökumenikus istentisztelet lesz, melyet Felföldi László pécsi megyés püspök, Balogh László református lelkész, Erić Milan szerb lelkész, dr. ef. Havešević Senad Fő imám celebrál. Megemlékező beszédet mond dr. Tóth Ferenc egyetemi docens.

 

A koszorúzás után 18.45-től 20.30-ig hadijáték-bemutatóra várják a megemlékezőket, melyen közreműködnek az Apró Paták LSE Hagyományőrző Szakosztályának tagjai és a Szelindek zenekar. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!