Áll a balhé

2023.08.25. 20:00

Fát, bokrokat, dísztavat sem kímélnek a pécsi zöldprogramban

Kiakadtak a Verseny utcai vállalkozók azon, hogy a város részéről senki nem jelezte, hogy az általuk negyed évszázada gondozott bokrokat, selyemakácot és az aranyhalas dísztavukat is elpusztítják, miközben elvileg „zöldprogramként” bicikliutat építenek. Hiába könyörögtek hónapokig, hogy adjanak információt, még a helyszínen dolgozók sem tudtak érdemit mondani, aztán egy óra alatt jött a rombolás.

Bóka Máté Ciprián

„Született 2000 májusában, meghalt 2023. augusztus 24-én. Köszönjük a városnak, hogy közreműködtek a megmentésében, vagy próbáltak megoldást találni, hogy életben tartsuk. Ja, nem! L....szt se mondtak (semmi tájékoztatást nem kaptunk)” – ezt írták ki a közösségi oldalra azoknak a fotóknak és videóknak a magyarázataként, amik azt ábrázolják, hogy a Verseny utcában miként pusztítanak el bokrokat, számoltatnak fel egy dísztavat, terveznek kivágni egy gyönyörű selyemakácot.

Fotó: B. M.


Szóba sem álltak velük
– Egyáltalán nem kaptunk semmilyen tájékoztatást. Kértük a művezetőket, hogy álljanak velünk szóba, hogy legalább tudjuk, mi történik, mert festékjeleket láttunk csak a földön. Mindig kikerülték a választ, vagy mellébeszéltek – mondta a Verseny utcában a nyílászárók gyártásával foglalkozó Ge-Plast Kft. tulajdonosa, Tábori Tibor, akinek az ingatlana előtt is zajlik a Verseny utcai kerékpárút építése.
A tulajdonos arról is beszámolt, hogy szerdán megjelentek a munkagépek, és az általuk gondozott, több mint százméteres sövényt markolóval tépték ki, majd pedig közölték, hogy a két évtizede létrehozott, a gyerekek által is kedvelt dísztavukat számolják fel. Sőt, és ezt már lapunknak is megerősítette a kivitelezést végző alvállalkozó, a Ge-Plast munkatársai által ültetett, 15 éves, 100 centiméteres törzskörméretű, gyönyörű selyemakácot is kivágják – ez is útban van ugyanis a „zöldfejlesztésnek”.


Lett volna más megoldás is
A tulajdonos ugyanakkor nem érti, hogy miért nem konzultáltak velük, hiszen lehetett volna olyan kompromisszumos megoldást is találni, hogy a fát, a sövényt és a dísztavat sem kellett volna elpusztítani, hiszen azok mögött, a parkolóban is el lehetett volna vezetni a bicikliutat, de a cégük egy fahidat is épített volna a saját költségén a tó felett. Azt is felvetette, hogy pihenő- és szervizpontot is építettek volna kompresszorral, vízvételi lehetőséggel, már ha lett volna kivel előzetesen egyeztetni a projektről.
– A szomszédban van a Pécsi Sport NZrt. tornacsarnoka, sok gyerek járt a kis tóhoz, családok biciklivel jöttek halakat etetni – mondta Tábori Tibor, aki azt is elárulta, hogy egy délután alatt kellett a halakat kimenteni a tóból úgy, hogy az adott területen az elmúlt években egyszer sem láttak a város részről olyan személyt, aki a területet gondozta volna, mindent ők végeztek el.
A termelés egyébként szerdán le is állt, mert eltépték az egyik áramkábelt a munkagépek az utcában – nem kizárt, hogy jelentős kárt okozva ezzel a gépekben –, amit egyébként az áramszolgáltató szakembere csak úgy kommentált, hogy ez volt múlt héten és ez lesz jövő héten is.

 

Magántelken dolgoztak
Tábori Tibor nincs egyedül a panaszával, egy másik cégnél szintén az érdemi tájékoztatást hiányolták a városvezetés részéről. Egy, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt.-nél dolgozó kolléga segítőkészségét emelték ki, akinek köszönhetően juthattak némi információhoz, de még így is a telkükön belül, magánterületen kezdtek el jeleket felrajzolni a munkások az ő megkérdezésük nélkül.
A projekt része a Megyeri úti kerékpárút-fejlesztésnek, amely kapcsán viszont éppen azt állították a baloldali önkormányzat részéről, hogy volt tájékoztatás, persze kérdés, hogy a vállalkozók által elmondottak után valóban megfelelőnek tartják-e ezt a kommunikációt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!