Bama.hu videó

2023.08.24. 07:00

Pécs: az egészséges fákat kivágták, a parlagfüvet nem (videó)

Méter magas parlagfűmező – információink szerint – a pécsi önkormányzat területén: azonkívül, hogy láthatóan nemrégen ültetett csemetefákra hordtak rá földet, és építési törmeléket az Északmegyer dűlőben, a rendkívül allergén parlagfű hatalmas területen virágzik a lakóházaktól nem messze.

Bóka Máté Ciprián

Az Északmegyer dűlőben, a régi Kertváros családi házaitól alig pár lépésre hatalmas egybefüggő területen virágzik a parlagfű. A közel kétszáz négyzetméteresre becsült mezőre kupacban hordtak több tíz köbméternyi földet, illetve a föld között betontörmelékeket. Sőt, a törmelékek mellé, vélhetően látva azt, hogy a város közepén ilyen gazdátlan terület lehet, valakik már illegális hulladékot is letettek, így tovább bővítve az ottani szemétkínálatot.


A földet és a törmeléket egyébként láthatóan nem olyan régen ültetett csemetefák köré, illetve azok gyenge törzsére is rápakolták, így azok is elpusztulhatnak. A területen azonban a viruló, rendkívül allergén parlagfű pollenjének töménységét mutatja, hogy a növényre nem allergiás munkatársunknak is begyulladt a szeme attól, hogy a gyommező közelébe ment. Az egy-másfél méteresre megnőtt gaz a mindössze néhány lépésre található családi házas övezetben élőkre folyamatosan szórhatja a virágport, állandóan megkeserítve az arra érzékenyek életét.

A földhivatali dokumentumok alapján – megítélésünk szerint – a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanról van szó, nyilvánvalóan az elmúlt hónapokban egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy mi zajlik ott, hiszen a gaz szabadon növekedhet. A környékbeli kertvárosi kerékpárutak mentén szintén hatalmasra nőttek már a különböző gyomnövények, a kifejlett példányok már az embermagasságot is elérik.
Beszédes, hogy a jelenlegi polgármester, Péterffy Attila egyébként a 2019-es választási kampányban még az autópálya végén, a városon kívül található körforgalomba is beállt, hogy érzékeltesse, Pécs gazos.

 

A fákat kivágták

Érdekesség, hogy nemrég a mostani polgármester jóváhagyásával vágtak ki Kertváros panelházas részén, a Diana téren tucatnyi egészséges, több évtizedes fát, amik útban voltak a baloldali önkormányzat piacépítési terveinek. A lakossági tiltakozás ellenére tették ezt, pedig a pécsiek csak annyit kértek, hogy a piac terveit gondolják át úgy, hogy a környezetvédelmi szempontokat is vegyék figyelembe. 

Jár a prémium

A városüzemeltetési cég, a Biokom Nkft. ügyvezetője, Meixner Barna tavaly nyáron bruttó 13 milliós prémiumnak örülhetett a millión felüli havi fizetésén túl, idén hasonlóra számíthat.

Csizmadia Péter megoldást ad

A pécsi fideszes frakcióvezető, Csizmadia Péter, tavasszal jelentette be, hogy elindult Pécs Közösségi Térképe, amelyen bárki bejelentést tehet a közterületeken tapasztalt problémákról, hiányosságokról, legyen az gaz, szemét, kátyú, graffiti vagy egy törött pad. A térkép használata egyszerű, hiszen a pécsi polgároknak mindössze egy fényképet kell készíteniük az általuk tapasztalt problémáról, annak pontos helyét megadni és ezt elküldeni a pecskt.hu oldalon keresztül, amelyet aztán továbbítanak az önkormányzat részére. Csizmadia leszögezte, amennyiben jövőre az önkormányzati választásokon a pécsiek a jobboldalnak szavaznak bizalmat, akkor ez a térkép, ez a rendszer integrálva lesz a városüzemeltetési társaság működésébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!