Jön a Tabu Kupa

2023.08.16. 20:00

Gyönyörű, régi vitorlásokat láthatunk a Balatonon, csodás autókat a parton

Pénteken és szombaton rendezik meg a már negyedszázados múlttal rendelkező Tabu Oldtimer Vitorlás Kupát Balatonkenesén, valamint a veterán autók seregszemléjét. Az esemény - amely egyben Bujtor István Emlékverseny is - ötletgazdája, szervezője, a pécsi sebészprofesszor, dr. Kollár Lajos elmondta, a rendezvényen mintegy harminc gyönyörű, klasszikus vitorláshajót láthatnak az érdeklődők Balatonkenesén és a tavon, s számos csodaszép, oldtimer autót a Balaton északi partján.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

- Az ötlet lényegében akkor született, mikor a 80-as években a Starnbergi-tavon rendeztek régi hajók számára egy versenyt, amire engem is meghívtak. Lenyűgözött az az elegancia, amivel ezt a versenyt megrendezték. Nagyon megfogott a seregszemle, és akkor döntöttem el, hogy Magyarországon is megpróbálom ezt meghonosítani.

Azóta negyed század telt el, s a Tabu Kupát, a tradicionális fahajók számára rendezett túraversenyt minden évben megrendezték. A régi hajók seregszemléjére hagyományosan az augusztus 20-a előtti szombaton kerül sor Balatonkenesén, így lesz ez idén is.

Nyolc éve dr. Kollár Lajos felajánlotta a Tabu Kupát egyben Bujtor István Emlékversenynek, akiről köztudott, hogy a vitorlázás, a régi hajók szerelmese volt, azóta ezzel is emléket állítanak a közkedvelt színésznek.

Az első Tabu Kupát követően felvetődött, hogy ne csak régi hajók, hanem veterán autók is szerepet kapjanak a rendezvényen. Ez azóta szintén hagyománnyá nőtte ki magát, amit minden évben megrendeznek.

A programsorozat augusztus 18-án, pénteken reggel fél kilenckor kezdődik, az eseményre meghívott veterán autók a kenesei kikötőben lesznek láthatók. Innen a karaván Alsóörs felé veszi az irányt, majd Balatonfüred és Tihany érintésével a Balaton-felvidéken autóznak végig, több helyen is megállva, a túra Balatonkenesén ér véget. A résztvevők természetesen idén is megkoszorúzzák Bujtor István szobrát.

Másnap, augusztus 19-én 10 órai rajttal indul a Tabu Kupa a Kenese-Almádi-Kenese-Aliga-Kenese útvonalon.

A rendezvényen mintegy 30 hajó, s háromszáz fő részvételére számítanak, az esemény igazi turisztikai attrakciónak számít - ennyi ilyen hajót egyszerre sehol másutt nem látni. A programok a futam végén a díjkiosztóval érnek véget a kenesei kikötőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!