Bama.hu videó

2023.07.29. 07:00

Idén kétszáz külhoni gyerek vehetett részt a Kárpát-medencei Vitorlás Táborokban (galéria és videó)

Nincs nyár Orfű nélkül. Strand, barátok, csobbanás, hekk, napozás, és még sorolhatnánk. Nemrégiben mi is az Orfűi-tavak felé vettük az irányt, azonban nem azért, hogy megmártózzunk a hűsítő vizekben, hanem hogy betekintést nyerhessünk a Kárpát-medencei Vitorlás Táborba.

Czeczon Emese

Fotó: Löffler Péter

Az első Kárpát-medencei Vitorlás Táborokat 2019-ben indították útjára száz külhoni gyermek részvételével. Idén már kétszáz fiatal sajátíthatta el a vitorlázás összes fortélyát három helyszínen, hét alkalommal. Az utolsó két turnust Orfűre szervezték, ahová Erdélyből és Felvidékről érkeztek gyerekek. A táborozókat az első héten meglátogatta Kollár Lajos, a Professzorok Batthyány körének elnöke és a tábor megálmodója, illetve Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó.

– Emlékszem, ez egy spontán ötlet volt. Öt éve, amikor Tusványoson, a Nyári Szabadegyetemen beszédet tartottam a magyar vitorlás sportról, akkor a közönség soraiban hasonló korú fiatalok ültek

 – nyilatkozta lapunknak Kollár Lajos. – Az előadás közben jutott eszembe az a kérdés, hogy azok a gyerekek, akik engem hallgatnak, egyáltalán mikor fognak hajót látni, vagy hajóra ülni. Ekkor született meg ez a kezdeményezés a fejemben.

A tábor megálmodójának elmondása szerint nem tudta, hogy hol és mivel kezdje el a szervezést. Szili Katalin javasolta számára, hogy működjön együtt a Rákóczi Szövetséggel. Csáky Csongor, a szövetség elnöke sajnos egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az orfűi köszöntőn, azonban a hagyománnyá vált kérdése így is elhangzott, azaz, hogy tudják-e a fiatalok, hogy miért pont ők ülnek itt. A válasz pedig nem más volt, minthogy a résztvevőket szüleik magyar iskolába íratták, és a szövetség elnöke szerette volna, hogy ebből a gyerekeknek előnyük származzon.

– Nagyon fontos, hogy a fiatalok megőrizzék azt, ami a legfontosabb, az önazonosságot. Mint például a magyar kultúrát, a nyelvet, és nyilvánvalóan a saját hagyományokat. A vitorlás táborral pedig szerettünk volna egy pluszt tudást adni nekik, ami részben sport és részben kikapcsolódás

 – részletezte a miniszterelnöki főtanácsadó, aki nagyon reméli, hogy a gyerekek szívükbe zárják Orfűt, és elviszik magukkal a határon túlra is.

A fiatalok a köszöntő után felhúzták a vitorlákat, és bemutatták a jelenlévőknek, hogy mit tanultak eddig. Kollár Lajos szerint a vitorlázás egy nagyon összetett sportág. Nem elég a technika elsajátítása, nagyon fontos a meteorológiai ismeret is. Helyt kell állni, felelősséget kell vállalni egymásért és tudni kell csapatban dolgozni. Igaz, hogy az időjárás a hét elején nem kedvezett a gyerekeknek Orfűn, azonban a szerdai viharos szélben is remekül megbirkóztak a feladatokkal.

Számos tábor várja a gyerekeket

Az 1989-ben alapított Rákóczi Szövetség 2023-ban közel harmincezer fiatalt táboroztat. A nagy nyári táborok helyszínéül szolgál a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont. Itt például tanártáborokat, középiskolás táborokat és egyetemista táborokat tartanak. Ugyanakkor Gyöngyösön kerékpáros, Baján anyanyelvi, Székesfehérváron pedig színjátszó tábor várja a gyerekeket. A legtöbb helyre a művészvilág, a közélet, a gazdaság, a sport és a tudomány számos képviselője is ellátogat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!