Zajlik a verseny

2023.08.12. 13:20

Indonéziában kell nagyot menniük a diákoknak

Jelenleg is tart a Nemzetközi Földrajzi Olimpia, ahol Magyarországot a négy legjobb diák képviseli Dr. Trócsányi András, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar dékánja, illetve Dr. Máté Éva adjunktus vezetésével.

Bama.hu

A kar honlapjának írása szerint az angol nyelven zajló Nemzetközi Földrajzi Olimpiát (International Geography Olympiad, iGEo) korábban két évente, 2012 óta évente rendezik meg, minden országot négy 16 és 19 év közötti középiskolás diák és két csapatvezető képvisel. A magyar csapat idén augusztus 8. és 14. között Indonéziában, Bandungban méretteti meg magát.

A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetének Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszéke a Magyar Földrajzi Társasággal és a Földrajztanárok Egyletével együttműködve 2009-ben hívta életre a HunGeoContest-et, mely lehetővé teszi a a hazai középiskolások számára földrajzi tudásuk összemérését angol nyelven.

A verseny célja ösztönözni a földrajz iránti érdeklődést, támogatni azon tanulókat, akik a társadalom- és/vagy természetföldrajz területén kiemelkedő ismeretekkel rendelkeznek, ezzel is hozzájárulva a földrajz presztízsének növeléséhez a középiskolások körében. A verseny további célkitűzése az International Geographic Union (IGU) által rendezett Nemzetközi Földrajzi Olimpiára (iGeo) kiutazó magyar csapat tagjainak célirányos kiválasztása.

A HunGeoContest minden évben, októberben kezdődik országos online fordulójával és a következő év tavaszán a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán megrendezett döntővel zárul. Az idei első négy helyezett: Kurenkov Efim (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium), Bérczy Barna (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium), Lontay Olivér (Milestone Institute), és Hajdu Márton (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium).

A nemzetközi versenyen három részből áll, melyek elsősorban a kompetenciákra és azok alkalmazására helyezik a hangsúlyt, nem kifejezetten a lexikális tudásra. Az írásbeli rész feleletválasztós, ábra- és képelemzési, illetve esszé jellegű feladatokat foglal magába. A komplex terepi feladatban egy terület felmérését kell a diákoknak elvégezni, illetve megválaszolni az azzal kapcsolatos kérdéseket. Az utolsó egységben multimédia alapú feladatokat kell megoldani, képek, videók, olykor hangok mentén azonosítandó földrajzi helyekkel, fogalmakkal, jelenségekkel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!