Piaci kérdés

2023.08.11. 20:00

Pécs: ürülékhalmok miatt kell autók között szlalomozni

Kerítéssel akarták megoldani azt a pécsi belvárosban, az új Vásárcsarnok közelében, hogy emberi és állati ürülékkel szennyezett fertőzésveszélyes góc alakuljon ki. A mocsok és az emberi ürülék is maradt, viszont a járókelőket szinte az útra kényszerítették a baloldali önkormányzat megoldásával.

Bóka Máté Ciprián

Tavasz végén írtunk arról, hogy undorító, gyomorforgató helyen épülne a baloldali szándék szerint az új pécsi hotel. A MSZP-DK-s önkormányzat ugyanis a volt vásárcsarnok épületét szemelte ki arra, hogy annak átalakításával ott szállást adjanak a Pécsre érkezőknek. Legalábbis erre utalgattak korábban, miután az előző városvezetés által ide elgondolt munkahely-teremtő beruházást lefújták és inkább elbuktak több százmillió forintnyi már elnyert támogatást. 

A balos irányítás alatt álló Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kezelésében lévő épület azóta pusztul tovább, hogy onnan kiköltöztek az árusok a szintén az előző városvezetés által kezdeményezett beruházás keretében megépült az új Vásárcsarnokba. 

A régi épület környékét aztán őrzés, vagy felügyelet nélkül megszállták a galambok, valamint azok az emberek, akik szükségüket, altesti ürítésüket a belváros szívében végezték el. Lapunk májusban számolt be a tarthatatlan állapotokról, ami az emberi és állati ürülékekből fakadó fertőzésveszélyes helyzetet előidézte, az új Vásárcsarnokhoz is vezető, a régi épület keleti felén található járda tele volt a mocsokkal, amit gyermekes családok és idősek is használtak közlekedésre. 

Az MSZP-DK-s városirányítók, vagy annak valamelyik cége cikkünk nyomán azonban úgy döntött – nem kizárt a fertőzésveszély miatti hatósági eljárás miatt is – , hogy inkább nem takarítja rendszeresen, vagy felügyeli a területet, hanem lezárja a közlekedők elől a keleti oldalt. Csakhogy ettől még nem szűnt meg a probléma, hiszen a régi csarnok északi felén lévő átjárót, valamint a szemetes kukák régi helyét kezdték el használni ürítésre egyesek.

A lezárásnak viszont az lett a következménye, hogy a családoknak, idős embereknek nem sok hely maradt a járdán, csak egy nagyon szűk, sok esetben a parkoló autók miatt elzárt kis szakasz. Emiatt viszont kénytelenek az úton, az autók között botorkálni, hogyha észak felől, a 6-os úthoz közeli parkolókból szeretnék megközelíteni az új vásárcsarnokot. 

Munkatársunknak ottjártakor is azt tapasztalta, hogy a családok tanácstalanul érkeznek a ketreccel elzárt területre és némi tanakodás után az autók közé lépnek le. 

Ebből sem lett semmi

Érdekesség, hogy a szóban forgó területek – pályaudvar és a régi csarnok közötti út, a csarnoktól északra lévő parkoló –  a városi kézben vannak, egy korábbi, még az előző városvezetés ciklusának végén megjelent közbeszerzési értesítésben úgy hivatkoznak azokra, mint a régi csarnok területei. Az előző városvezetés ugyanis elindította azt a folyamatot is, amellyel a környék rendezésére is sor kerülhetett volna. A jelenleg regnáló baloldali városvezetés, Péterffy Attila polgármester érkezésével azonban ez a folyamat is teljesen elakadt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!