Ürülék-ügy

2023.05.24. 11:30

Közegészségügyi vizsgálat indul a régi vásárcsarnok környékén tapasztalhatók miatt

A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő régi vásárcsarnok közvetlen közelében, a belváros szívében található közegészségügyi problémák miatt vizsgálat indult– közölte megkeresésünkre a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. Mint megírtuk, a kiürített épület mellett, a parkolóknál, a járdánál rengeteg mocsok található.

B.M.

Galambürülék halmok mellett több helyen emberi fekália és vizelet szennyezi a környéket, a régi csarnok egyes pontjait szinte nyilvános vécéként használják egyesek. Erre azért van módjuk, mert sem az épület megfelelő őrzéséről nem gondoskodik a Péterffy Attila polgármester vezette baloldali önkormányzat, sem arról, hogy a létesítményt körbekerítsék, illetve tisztán tartsák. Ez utóbbi pedig azért is lenne kulcsfontosságú, mert a melegedő időben gyorsabban szaporodnak a kórokozók és a környéket idősek, illetve gyermekek is járják, akik fokozottabban vannak kitéve a betegségeknek. 

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal közölte: a hivatal népegészségügyi hatósága kivizsgálja és a vonatkozó jogszabályok alapján fertőzésveszély fennállása esetén megteszi a szükséges intézkedéseket a régi vásárcsarnoknál. A hatósági helyszíni szemle utáni döntésről a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni.

Mint közölték, általánosságban elmondható, hogy hasonló bejelentések esetén a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről  rendelet, valamint az egészségügyi hatósági tevékenységről szóló törvény rendelkezései az irányadók. A közegészségügyi és járványügyi előírások megsértése miatt 30 ezertől 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki. 

Az előző jobboldali városvezetés tervei szerint az régi vásárcsarnokból irodaház lett volna munkahelyteremtő beruházással, de a már elnyert pályázati forrást Péterffy Attila polgármester önkormányzata elbukta. A baloldali elképzelések szerint inkább négycsillagos hotelt akarnak abból kialakítani, bár erről konkrét döntés nem született, pályázati forrás sem áll rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!