Hatalmas árhullám a Dráván

2023.08.09. 11:47

Rekordmagas vízállás jöhet a folyó baranyai szakaszán is, komoly védekezés kezdődött

Bóka Máté Ciprián

A drávaszabolcsi védelmi szakaszon már hétfő óta dolgoznak a vízügy szakemberei, miután Őrtilosnál a mindenkor mért legnagyobb vízállást is meghaladta a Dráva vízszintje az elmúlt napokban. A folyó baranyai szakaszához közeledő árhullám nagyságát jól mutatja, vasárnap óta a baranyai szakaszon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kedden délelőtt pedig Drávaszabolcsnál a vízmérce a második készültségi foknál járt, amit már citromsárgával jeleznek a szakemberek. A településnél csütörtökön várható a tetőzés újabb rekordja, az eddigit, 596 centimétert 1972-ben mérték.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a teljes állományuk felkészült a védekezésre, a Dráván a jelenlegi ismeretek szerint a III. fokot meghaladó, egyes szakaszokon (Barcs felett és alatt) az  legmagasabb vízállást is megdöntő árhullám alakul ki ezen a héten. A védekezési szakaszon – Szentborbás- Drávaszabolcs térségében – a tetőzés a szerda-csütörtök közötti időszakban várható. 

A védekezés során ellennyomó medencét, nyúlgátakat építenek, ahol szükséges, ott a zsilipeket is elzárják, valamint folyamatosan töltik a homokzsákokat is. A Dráva mentén azonban vannak olyan települések, ahol az adott önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal.  Azokhoz a településekhez, amelyeknél a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki irányítót biztosít is. 

A Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület szintén dolgozott már a helyszínen, egyelőre a megelőző intézkedésekben segédkeztek, homokzsákokat helyeztek el a szükséges helyszíneken.  

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője a közösségi oldalán arról írt, hogy nagy segítséget nyújtanak a levonuló árhullámok elleni küzdelemben az elmúlt évek vízügyes fejlesztései, valamint az ország számos pontjáról érkezett vízügyes szakember is. A politikus megköszönte a védekezésben résztvevők kitartó és áldozatos munkáját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!