A föld alatt is van élet

2023.09.24. 14:00

A pincék városának is nevezhetnék Pécset - galéria

„Pécs a pincék városa is”, mondta lapunknak korábban Tóth Zsolt pécsi régész, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa.

Zsigmond József

A hatalmas pincerendszerek Pécs belvárosa alatt húzódnak, amelyek többsége a 18–20. században épültek. 1970-es években, mint lapunk hasábjain megjelent: Pécsett 22 kilométer hosszúságban, 65 ezer négyzetméter alapterülettel 1300 pincét tártak fel, s a további kutatással mintegy 50 kilométer hosszúságú pincerendszerre lehet számítani.
A pincéknek az 1960-as évek közepétől szórványosan, az 1970-es és 1980-as években egyre sűrűbben előfordultak beszakadások, mely az állagromlásnak volt betudható. Volt olyan beszakadás Pécs belvárosban, hogy – kis túlzással élve – eltűnt a föld alatt a kocsi, vagyis olyan volt, mintha a föld nyelte volna el. Az 1990-as évek közepére elkészült a város pincekatasztere, amelyben helyet kaptak a feltárt, illetve kezelt pincék, amelyek közül mintegy 1300 ismert üreget sikerült ismételten betömködni.

A pincék java részét befalazták, betömködték, de egy része ma is bejárható. Az egyik ilyen pince a Littke pezsgőház alatt található pincerendszer, míg a másik a Széchenyi tér alatti a távhő-alagútrendszer. Egy ilyen pincetúrán tudtuk meg, hogy a középkorban, ahol most a Szentháromság-szobor áll, egy óriási háztömb volt, és az egyik írott forrás megemlítette, hogy Mátyás király halála után a Széchenyi téren eladták Drakulának a házát.
Az egyes pincéket az 1980-as években hasznosították, így például a gombászoknak, illetve borospincékként működtek tovább. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!