Kormányzati támogatás

2023.09.06. 17:50

A PTE idén is részt vesz az indonéz kiválósági ösztöndíjprogramban

Idén 40 ösztöndíjas indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert a Pécsi Tudományegyetemen, annak köszönhetően, hogy a PTE ismét elnyerte a részvételt az indonéz kormányzati ösztöndíjprogramban. Érdekesség, hogy a kiválasztott intézmények közül a pécsi egyetem fogadhatja az egyik legnagyobb hallgatói csoportot a világ egyik legjelentősebb ösztöndíjprogramjában.

Bama.hu

Harmadik alkalommal sikerült a Pécsi Tudományegyetemnek bekerülnie az indonéz kormány által 2021-ben elindított, Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) elnevezésű kiválósági ösztöndíjprogramba, melyre a világ minden részéről 500 egyetem pályázott, s amelyből mindösszesen csak 130 egyetemet választottak ki fogadóintézménynek. A programba való bekerüléshez a PTE Nemzetközi Igazgatósága az évek óta sikerrel futó study abroad programmal pályázott - derül ki az egyetem közleményéből.

Tarrósy István professzor, a PTE nemzetközi igazgatója a program kapcsán elmondta: „Az IISMA kiválósági program a világ egyik legjelentősebb ösztöndíjprogramja. Az idén 1.700, majd az elkövetkező években már 5.000 hallgató számára biztosít az indonéz kormány ösztöndíjat ahhoz, hogy egy szemesztert olyan egyetemeken töltsenek, melyek a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban előkelő helyet foglalnak el. Büszkén mondhatom, hogy a PTE fogadhatja az egyik legnagyobb hallgatói csoportot a programban” – hangsúlyozta az igazgató.

Az akadémiai programot az egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (BTK), valamint az Egészségtudományi Kara (ETK) biztosítja az IISMA kiválósági ösztöndíjas hallgatók számára, akik a tanórák mellett szakmai gyakorlaton is részt vesznek a szemeszter során. A BTK „közösségfejlesztés” című programjában résztvevő hallgatók pécsi civil közösségeknél töltenek gyakorlatot és tanulmányozzák a közösségépítést és fejlesztést. Az ETK „Egészség, Sport és Technológia” programja során a hallgatók a Rátgéber Kosárlabda Akadémián töltik a szakmai gyakorlati idejüket.

A 40 ösztöndíjas hallgató összesen 11 indonéz egyetemről érkezett, és nagyon komoly felvételi folyamat révén került be a kiválósági programba. A szeptember 5-én megrendezett nyitóünnepségen Prof. Dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató, Dr. Bene Krisztián, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, valamint Dr. Máté Orsolya, az Egészségtudományi Kar külügyi igazgatója köszöntötte az indonéz hallgatókat.

A Nemzetköziesítési Program egyik kiemelt stratégiai célja térítésköteles, rövid ciklusú idegen nyelvű képzésekkel gazdagítani a PTE képzési kínálatát. A rövid ciklusú képzések iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon. Az indonéz IISMA ösztöndíjprogramok ennek kitűnő bizonyítékai. A PTE részvétele a kiválósági ösztöndíjprogramban hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez, és nagymértékben növeli az egyetem nemzetközi elismertségét, láthatóságát. Az ösztöndíjprogram eredményeként az idei évben megnövekedett a térítésköteles programokra jelentkező indonéz hallgatók száma is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!