Forr a hangulat

2023.09.11. 11:30

Botrány: sorozatos bűnügyek miatt elegük van a polgármesterből a városban

A Zádori János polgármester mellől a nyáron lemondott az alpolgármester, Apaceller Péter, de az ezeréves, patinás városban forr a hangulat, miután kiderült, újabb büntetőügyben emeltek vádat a város első embere ellen.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Zádori János polgármester mellől Apaceller Péter már nyáron lemondott alpolgármesteri tisztségéről és a mandátumáról „a személyét érintő folyamatos támadások miatt", bár az okokat a testületi ülésen nem mondta el, de tudomásunk szerint gyakorlatilag nem akart tovább asszisztálni a városvezető önkormányzatot irányító módszereihez. A "független" Zádori János körül folyamatossá váltak a botrányok az elmúlt években és több büntetőeljárás indult ellene. Néhány napja például kiderült, hogy a Pécsi Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt emelt vádat a  polgármester, a felesége és cégének két vezetője ellen, mert a vád szerint Zádori az önkormányzat által elnyert pályázati összegből fiktív számlákkal saját magának szerzett meg egy részt. 

Ügyészség: 28 millió kaphatott teljesítés nélkül

A város 2015-ben 152, illetve 150 millió forint pályázati támogatásban részesült, de az ügyészek szerint a város első embere még a támogatási összeg átutalása előtt elhatározta, hogy az összeg egy részét megszerzi magának gazdasági tevékenységet színlelve, amelynek érdekében bevonták végül Zádorinak és a feleségének az  érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságot. A vád szerint a polgármester cége teljesítés nélkül 16, illetve 12 millió forintot kapott az alvállalkozótól, aki ezt követően mindezen összegeket továbbszámlázta Pécsvárad önkormányzata felé.

Ez egy békés, patinás város, lenne

Ez utóbbi már annyira felháborította a helyi, egyébként békés kisváros közösségét, hogy több fórumon vonták kérdőre a polgármestert, csakhogy a cenzúra utolérte őket, így új közösségi csoportot voltak kénytelenek létrehozni a helyiek. Ahogy tavaly, most is arról beszéltek lapunknak az ott élők, hogy a városvezető elleni büntetőügyek jogilag ugyan nem, de erkölcsileg méltatlanná teszik a posztra. A patinás múltra visszatekintő város történetébe Szent István király itteni kolostoralapítása mellé ezzel a bűnügyi bélyeggel íródik majd be ez az időszak. 

Hétfőn egyébként 17 órától nyilvános testületi ülést is tartanak, amin vélhetően az újabb súlyos büntetőügy is szóba kerül majd. 

Két és fél milliárdos csalás a vád

A korábbi bűnügyek kapcsán megírtuk, hogy Zádori és társai ellen 2016-ban pedig azért indult nyomozás, mert a vád szerint a polgármester birtokában is lévő cég jogtalanul igényelt támogatásokat egy sellyei tyúktelep fejlesztésére. 

A vállalkozás ezzel 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, és Zádorit azzal is megvádolták, hogy fiktív számlát állított ki, illetve fiktív szerződést kötött. Az ügyben ugyan született ítélet, de a Pécsi Ítélőtábla eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszéket. 

S bár ez az ügy még le sem zárult, a Zalaegerszegi Törvényszéken szintén a polgármester és társai ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a polgármester és a felesége olyan gazdasági társaságok tulajdonosai, vezetői voltak, amelyek baromfitartás-technológia értékesítésével és beszerzésével foglalkoztak az ország teljes területén. A két vádlott olyan gazdasági társaságokkal került kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak indulni a különböző pályázatokon. Ezért tucatnyi cégnek úgy „segítettek” a pályázati pénz lehívásában, hogy a szükséges önerőt valótlan körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal igazolták le. 
A vádirat szerint 14 millió és 665 millió forint közötti támogatási összeget vettek így fel a különböző cégek, és az ügy mintegy 15 vádlottja több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyoni hátrányt okozott.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!