Újra bíróság elé áll a pécsváradi polgármester

2023.05.25. 16:40

Az aktuális vád: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Bár már márciusban bíróság előtt kellett volna felelnie Pécsvárad polgármesterének, Zádori Jánosnak, erre pénteken kerül sor.

B. M.

Fotó: AS

A kisváros polgármestere I. rendű vádlottja annak a 2,5 milliárdos ügynek, amelyben feleségével és még további tucatnyi személlyel együtt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolták meg. 

Két hónappal ezelőtt a Zalaegerszegi Törvényszéken megtartandó előkészítő ülésre azonban nem került sor, mert akkor az egyik ügyvéd nem jelent meg, illetve a polgárjogi igények érvényesítése érdekében is elhalasztották az ülést. 

A vádirat szerint a férj és feleség olyan gazdasági társaságok tulajdonosai, illetve vezetői voltak, amelyek baromfitartás-technológia értékesítésével és beszerzésével foglalkoztak az országszert. A két vádlott olyan gazdasági társaságokkal került kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak indulni a különböző pályázatokon. Ezért tucatnyi cégnek úgy „segítettek” a pályázati pénz lehívásában, hogy a szükséges önerőt valótlan körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal igazolták le. Ezzel a módszerrel cégenként 14 - 665 millió forintnyi támogatási összeghez jutottak
jogosulatlanul. A hatóság szerint azonban berendezéseket is túlszámlázták, olcsóbb eszközöket szereltek be, amivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt tévesztették meg. Az előkészítő ülésen a vádlottakat hallgatják meg. 

A pécsváradi polgármesternek nem ez az első büntetőügye: Zádori és társai ellen már nyolc éve is azért indult eljárás, mert polgármester cége a vádirat szerint jogtalanul igényelt támogatásokat a sellyei tyúktelep fejlesztésére,a mivel 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A város első emberét azzal is megvádolták, hogy fiktív számlát állított ki, illetve fiktív szerződést kötött. Az ügyben ugyan született ítélet, de a Pécsi Ítélőtábla tavaly eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszéket.

Zádori János többször is tagadta bűnösségét, és a büntetőügyek ellenére nem mondott le posztjáról, holott a városnak akár közvetve is károkat okozhat az, hogy Pécsváradot büntetőügyekben érintett és megvádolt személy vezeti. 

Erről a vádlott azt nyilatkozta korábban lapunknak, hogy a polgármesteri munkájához semmi köze ezeknek az ügyeknek, csak egy kisebbség gerjeszti ellene a hangulatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!