Lassú az ütem

2023.09.28. 17:30

Elképesztő dugót hoztak össze Pécsen

Nem volt ritka az egy órás késés autóval, de a tömegközlekedésnek sem kegyelmeztek, hiszen a buszok is hatalmas késékkel értek célba csütörtökön reggel, miután a Siklósi úton újabb káoszt hoztak össze a közlekedésben. Ezrek ültek tehát a kertvárosi dugókban, Péterffy Attila, Pécs polgármestere azonban nem erre lakik, a Mecsekoldalról jár be „dolgozni” a városházára.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: B.M.

A baloldali városvezetés úgy tesz, mintha nem lenne semmi közük nekik, vagy az önkormányzatnak ahhoz, ami Pécs belterületén zajlik, mintha az a közlekedési káosz egy másik településen lenne, ami miatt több tízezren kénytelenek dugóban ücsörögni. Péterffy Attila baloldali polgármester megrendelőként ugyanakkor aláírta azt a szennyvíz-rekonstrukciókhoz kapcsolódó kivitelezői szerződést, amelynek következtében a Siklósi úton, a Megyeri úton, a Nagy Imre úton is egyszerre okoztak forgalmi akadályokat, de Péterffy egyik baráti politikustársához, az MSZP-s Csaba Istvánhoz köthető az a projekt is, ami miatt viszont Nagyárpádon állnak az autók – szintén dugóban.

Fotó: B.M.
Fotó: B.M.

Leszűkítették a sávokat

Eddig is hatalmas dugók voltak a városban, de a csütörtökön reggel a Siklósi út - Tüskésréti út - Északmegyer dűlő kereszteződésében megváltoztatták a forgalmi rendet: a város irányába tartó forgalmi sávokat leszűkítették a Siklósi úton, és a Táncsics Mihály utcában két városba tartó kanyarodósávból is csak egyet hagytak meg maradt. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a Siklósi úton, az Aidinger János úton és a Táncsics utcában a reggeli csúcsban csak lépésben lehetett haladni, az alig pár kilométeres távot egy órán keresztül tették meg a munkába, iskolába igyekvők. A felháborodott pécsiek között volt aki már inkább azt mondta, hogy „lassan már haza se kell menni a melóból, mert délután szintén araszolás a dugóban, arra kis időre meg felesleges”.

A munkások merre vannak?

A dugókban ülőket az is felháborítja, hogy az építkezéseken nem látnak munkást, bár volt aki már úgy látta a közösségi oldalon tett megjegyzése szerint, hogy legalább „egy ember lapátolt, a többi meditált”.

A rendőrök mit csináltak?

Sokan azt is észrevették – ezt lapunk munkatársa is látta –, hogy rendőrök is voltak ugyan a Siklósi úti káosznál, de nem derült ki, hogy a forgalmi dugó feloldásában lett volna feladatuk, vagy más miatt tartózkodtak a helyszínen.

Semmi, csak a káosz van

A Megyeri úton lévő hatalmas, hónapokkal ezelőtt kiásott gödörnél továbbra sem látni munkásokat, egyelőre nem világos, hogy a baloldali városvezetés mikor tesz lépéseket annak érdekében, hogy a munkálatoknak legalább a valamilyen látszata elkezdődjön ott.
Köztudott az is, hogy a Nagy Imre utat is feltúrták nemrég, holott annak burkolata pár évvel ezelőtt újult meg teljesen.

Fél év alatt sem sikerült

Megírtuk, hogy a Szigeti úton részben már lehet közlekedni, emiatt Péterffy és DK–MSZP-s csapata egy közös sétás videón ünnepeltette meg magát, hogy befejeződtek a munkák – legalábbis részben.

Arról már nem szóltak, hogy az út lezárása hatalmas közlekedési káoszt okozott a környéken, a Kürt utcán, az Ifjúság útján folyamatossá vált a tumultus, miközben naponta ezrek ácsorogtak a dugóban, az építkezés csigatempóban haladt, napokig ott sem láttak munkást a lezárt több száz méteres szakaszon az ott élők, amikor pedig erre rákérdeztünk, Péterffyék kivitelezői csak nevetgéltek és mókásnak tartották a problémát. Szeptember elején azért fizetett hostesszekkel osztogattak illatosítókat az autósoknak, amelyen Péterffy választási kampányszövege volt olvasható. A Szigeti út viszont azóta sem készült el, holott már több mint fél éve molyolnak rajta a Strabag részéről.

A „megtekintés” volt fontos

Péterffy egyébként 2019-ben, megválasztása után nem sokkal a jóval kisebb fennakadásokat okozó, egyébként pedig közlekedési szempontból összehangoltabb közmű-rekontrukciós helyszíneket is megtekintette és bejelentette, hogy a polgármesteri hivatal főosztálya már a megtekintés hetén „elkezdi kidolgozni az útfelújítások alapjául szolgáló új szabályozást, aminek célja, hogy a pécsi polgárok érdekeit szolgálja, tiszta és világos alapokon nyugodjon”. Elkészültéről hiába érdeklődtünk.

Péterffy másfelé lakik...

Mindenesetre a pécsiek rendkívül idegesek, ugyanakkor Péterffy Attila nem Kertvárosban él, hiszen egy a megválasztása után nem sokkal megvásárolt, több száz négyzetméteres mecsekoldali villából jár be a városházára luxusautóval, amiben egyébként még alváskényelmi csomag is van, ha éppen szunyókálni támadna kedve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!