Hetekig tartó szárazság

2023.09.06. 17:30

Gombaínséget hozott idén a kánikula

Az ilyenkor megszokottakkal ellentétben lényegében nem lehet friss erdei gombát kapni a pécsi vásárcsarnokban. Ha az időjárás kegyes lesz, akár már napokon belül változhat az augusztus közepi-végi kánikula miatt előállt kedvezőtlen helyzet – tudta meg munkatársunk Orbán Imrétől, az agóra gomba-szakellenőrétől.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A szakember felidézte, hogy a tavaszi sok csapadék és a hűvösebb időjárás miatt csak nagyon későn, június elején jelentek meg az első gombák. Köztük azonban egyből olyan, inkább a hűvösebb időt kedvelő őszi fajok is, mint az alapvetően húsételek ízesítéséhez, szárított őrleményként használatos sötét trombitagomba.

Júniusban azonban a felmelegedés hatására berobbantak az erdei gombák – mondta kiemelve, hogy számos faj a sok éves átlagot kimagaslóan meghaladó mennyiségben jelent meg. Ez igaz a méltán népszerű rókagombára, a fehértejű keserűgombára és a kenyérgombára is. Ugyancsak szép számban bújtak ki a talajból a különféle galambgombák, a molyhos tinóruk, és az előbbiekhez képest ugyan mérsékeltebben, de a sokak kedvencét jelentő vargányák is. Utóbbiak megjelenése egy hónappal később, júliusban indult be igazán.

Orbán Imre szerint az is említést érdemel, hogy idén a mezők gombafajai, köztük a szegfűgomba, és a csiperkefélék csak alig-alig jelentek meg a nyár folyamán, és a kertekből is az átlagosnál sokkal kisebb mennyiségeket hoztak be ellenőrzésre a vásárcsarnokba.

A jelenleg tapasztalható ínségről szólva a szakellenőr kifejtette, hogy az augusztus közepétől hetekig tartó száraz forróság miatt szinte teljesen eltűntek a gombák az erdőkből. A múlt hónap végén érkező jobbára húsz milliméter körüli csapadék nem volt elég ahhoz, hogy megjelenjenek e kalapos élőlények őszi fajai. Ennek ellenére Orbán Imre bizakodó, hogyha a közeljövőben hosszú, áztató esők érkeznek, akkor kibújhat a földből a nagy őzláb, a különféle pereszkék, a késői vargánya, továbbá a molyhos- és fenyő tinóru is.

Közel vannak a szakértő szemek

Az étkezési célra gyűjtött gombát be kell vizsgáltatni szakellenőrrel. A baranyai vármegyeszékhelyen a lakossági gombavizsgálat ingyenes, a vásárcsarnokban egész évben elérhető a szolgáltatás. Hétfőtől szombatig reggel és 13 óra között, a gombszezonban: május elseje és november 30. között pedig kiegészül a vasárnapi vizsgálattal is. A vásárcsarnok tapasztalt szakellenőrei szezonban a hét utolsó napján délután 17 és 19 óra között is ellenőrzik a lakosság által bevitt gombákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!