Csak körültekintően

2023.09.18. 14:00

Megszaporodnak ősszel a kerti tüzek, nem mindenki óvatos

Megszaporodnak ősszel a kerti hulladék égetése miatti tűzesetek Baranyában is, a katasztrófavédelem tapasztalatai szerint. A tevékenység csak ott megengedett, ahol azt helyi rendelet szabályozza. Szabályszegés esetén több millió forint is lehet a bírság. Wald Kata

Wald Kata

Ősszel, ha száraz, és meleg az idő - mint az elkövetkezendő napokban is várható - megszaporodnak a kerti hulladék égetése okozta tűzesetek Baranyában is, a katasztrófavédelem tapasztalatai szerint. 

Idén eddig már több mint húsz alkalommal riasztották a baranyai tűzoltókat zöldhulladék égetése kapcsán keletkezett tűzhöz - tájékoztatta lapunkat Horváth Nikolett Csilla, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Fontos tudni, hogy a levegő védelméről szóló törvény értelmében tilos a kerti hulladékot elégetni, a jogszabály azonban lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy erről helyi rendeletet alkossanak. Mindenképp szükséges tehát tájékozódni a helyben érvényes előírásokról.

- Ha az önkormányzatnak nincs ilyen szabálya, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni! - hangsúlyozta a szóvivő. 

Ahol pedig helyi rendelkezés megengedi, ott sem a legjobb megoldás a zöldhulladék elégetése - tűzvédelmi szempontból a komposztálást, vagy az ágak, levelek, stb. elszállítását javasolja a katasztrófavédelem. 

- Ha a környezetünkben valaki helyi rendelet hiányában, vagy nem az abban meghatározott időben éget kerti zöldhulladékot, első lépésként próbáljuk vele megbeszélni a problémát - tanácsolják. - Ha ez nem vezet eredményre, jelezni lehet az önkormányzatnál, illetve a járási kormányhivatalnál. Ha úgy ítéljük meg, hogy a tüzet nem tartja senki kordában, nincs mellette senki, az veszélyt jelent: ilyen esetben a 112-es segélyhívó számot kell hívni, Ha pedig tűz keletkezik, az első és legfontosabb feladat a kezdeti kis lángok eloltásán túl haladéktalanul értesíteni az illetékes tűzoltóságot és a terület tulajdonosát.

A szabályozatlan égetést a katasztrófavédelem által kiszabott tűzvédelmi bírság mellett még önkormányzat és a kormányhivatal is szankcionálhatja. Ha a tűz eloltásához tűzoltói beavatkozásra van szükség, akkor a tűzvédelmi bírság mértéke 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy mekkora a keletkezett veszély, illetve az okozott kár.

 

Oltóvíz mindig legyen a közelben! 

Ha mindenképpen az égetés mellett döntünk, először tájékozódjunk, hogy az önkormányzati rendeletet azt mely napokon, napszakokban engedélyezi. Csak teljesen kiszáradt kerti zöldhulladékot égessünk, a nedves, csak félig kiszáradt avar füstöl, amivel bosszúságot okozunk a teljes lakókörnyezetünknek, és fokozzuk a levegőben lévő szállópor-koncentrációt. Fontos, hogy legyen a kezünk ügyében egy olyan kerti szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet, illetve mindig legyen a közelben oltóvíz is. Néhány vízzel teli vödör, vagy egy bármikor nyomás alá helyezhető kerti slag. A tüzet egyetlen percre se szabad felügyelet nélkül hagyni, és minden esetben el kell oltani vízzel, vagy le kell takarni földdel!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!