Tűzgyújtási tilalom

2023.08.26. 12:00

Pokoli forróság: ne hagyjuk, hogy megismétlődjön a pusztító patacsi tűzeset

Pirosban pompázik a Katasztrófavédelem honlapján közzétett térkép, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy augusztus 26-tól az egész ország területén tilos a tűzgyújtás.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Fotó: Mártonfai Dénes

Ebben a kánikulában tüzet gyújtani kivételesen veszélyes. Gondoljunk csak 2022-re nyarára, amikor hatalmas szárazság sújtotta hazánkat, és az országban szintén tűzgyújtási tilalom volt érvényben, de augusztus 18-án gondtalan tűzgyújtás miatt lángokba borult és füstbe burkolózott a hegyoldal. A pusztító tűzvészben öt hektár fiatal erdő lett a lángok martaléka. 

A Katasztrófavédelem a tilalommal kapcsolatos legfontosabb információkat weboldalán osztotta meg. 

Az erdőgazdálkodásért felelős miniszter a tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén fokozott tűzveszély időszakát állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével. 

Tűzgyújtási tilalom fokozott tűzveszély idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tilalom megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságáról.  

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság NÉBIH EI közleményt küld az érintett szervezeteknek, az országos közszolgálati médiának a tűzgyújtási tilalomról fokozott tűzveszélyről, és hivatalos honlapján, a www.erdotuz.hu-n is közzéteszi a tilalomról szóló térképet. Mindemellett az oldalról elérhető további szakmai honlapokon is információ szerezhető a fokozott tűzveszélyről, amelyek számos egyéb hasznos információval szolgálnak a szabad területen történő tűzgyújtásról. 

A tűzgyújtási tilalom megállapítására vonatkozó körülményeket a NÉBIH EI minden nap értékeli, és egyeztetve a BM OKF-fel dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy nem. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig él. 

A már említett honlapokon naprakész tájékoztatást kaphat a lakosság arról, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom. Továbbá a lakosok a lakóhelyük környékén lévő erdőterületekről a NÉBIH EI által készített interaktív erdőtérképen találhat további információt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában