Érthetetlen

2023.09.26. 12:00

Nem támogatta a pécsi városvezetés a Zsolnay-emléktáblát

Október 30-tól új emléktábla fogja emlékeztetni a Király utca 1. szám előtt elhaladókat arra, hogy az illusztris épületet Zsolnay Vilmos (1828–1900), keramikusművész, nagyiparos építtette 1860-ban, és ott a Dunántúl legnagyobb áruházát, a Bazárt működtette.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer L.

Joggal feltételezhetnénk, hogy egy ilyen kezdeményezést a pécsi városvezetés is annak súlyához, fontosságához mérten támogat. Azonban egy vonatkozó városházi előterjesztésből kiderült, hogy az épület déli kapujától balra eső részén a zászlótartó alatti utca­fronti felületen elhelyezni tervezett 60-szor 26 centiméter méretű, ötfajta eozinmázzal készülő tábla elkészítésének, engedélyeztetésének és felállításának teljes költségét a kezdeményezők, azaz a

Zsolnay-örökösök, élükön Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiával, valamint a Pécsi Kereskedelmi- és Iparkamara finanszírozzák. 

Portálunk emiatt megkereste Kehidai Lászlót, aki immár több mint 30 éve kutatja a Zsolnay család történetét és áll az őket érintő kezdeményezések mellé, ami alól nem kivétel az új emléktábla ügye sem. A helytörténész emlékeztetett rá: az első, még 2003-ban felállított első Zsolnay-emléktábla esetében „meg sem fordult az önkormányzat fejében az, hogy ne ők csinálják meg”. „Amikor megkerestem Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiát az ötletemmel nem gondoltam, hogy ilyen sokáig érünk a tervünk végére” – mondta az új emléktáblára utalva. 

Kehidai László és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia ezért tartotta érthetetlennek a pécsi önkormányzat reakcióját, amelyben a hivatal azt jelezte: csupán adminisztrációs feladatok átvállalásával támogatnák a kezdeményezést, anyagi hozzájárulást azonban nem tudnak biztosítani a megvalósításhoz. Érdemes megjegyezni, hogy az emléktábla elkészítésének költsége engedélyek nélkül nem éri el a százezer forintot. 

A helytörténész beszámolt arról is, hogy később furcsa feltételekkel is előállt az önkormányzat. Például elvárták volna, hogy minden Zsolnay-örökös aláírásával támogassa a kezdeményezést, de ez a feltétel – úgy tűnik – azóta elhalt. 

„Egyébként az önkormányzaton kívül mindenki mellénk állt” – fogalmazott Kehidai László, ide sorolva az örökségvédelmi hivatalt, a kihelyezési engedély 300 ezer forintos díját finanszírozó iparkamarát, és Orosz László szakmérnököt. 

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia örömét fejezte ki, hogy meg tudják valósítani a kezdeményezést. Szavaiból kiderült, hogy az új emléktábla avatását pedig október 30-án, a családi legendárium egyik jeles napján, ifjabb Zsolnay Miklós születésnapján tartják. 

A samottos kerámia alapú, a pécsi öt tornyot ötfajta eozinmázzal megjelenítő emléktáblára az alábbi felirat kerül: „E házat Zsolnay Vilmos még kereskedőként építtette 1860-ban. A Dunántúl legnagyobb áruházát üzemeltette benne Bazár néven. Itt élt családjával 1872-ig”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!