Bama.hu videó

2023.09.16. 16:40

Sokaknak felüdülés a városi lét után a pincesor látványa (videó)

Pénteken nyitott pincékkel, szombaton kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, koncertekkel, bor-, gasztro- és falutúrával vártak mindenkit a Szüreti Nyitott Pincék programra Palkonyán. A Magyar Államvasutak Zrt. is készült, ezért a nagyobb utasforgalom miatt szombaton a Pécs–Villány–Magyarbóly vonalon egyes vonatok hosszabb szerelvénnyel közlekedtek. 

Zsigmond József

Szombat délelőtt 11 óra. Ébredezik a község, készül a vendégfogadásra a pincesor. Lassan begurul a vonat, ami még nem a megerősített szerelvénnyel érkezik a településre. A két kocsiból álló személyvonat tele volt utasokkal, akik a palkonyai vasútállomáson leszálltak. Voltak, akik Dombóvárról érkeztek, de volt egy fiatal társaság, akik Vas vármegyéből jöttek.

– Én pécsi vagyok, de a többiek Szombathelyről érkezetek – mondta az egyik fiatal lány, akit megállítottuk.

A pincesornál egy asztalnál két nő üldögélt, és borozgatott. Mint mondták, ők Budapestről jöttek Villányba a hétvégére. Pénteken megnézték a szoborparkot, szombaton pedig Palkonyát csodálják meg. 

– A budapesti nyüzsi  után ez egy feltöltődés. Itt csak délután lesz embertömeg, de az is elviselhető – mondta a budapesti hölgy.

A pincesoron megálltunk a Takács Mihály pincéjénél, aki elmondta, hogy most még kevesen vannak, de négy óra tájban felpezsdül az élet. Takács Mihály utoljára nyitotta ki a pincéjét. Kiméri az utolsó deci rosébort, és elbúcsúzik a borászattól, mivel a szőlőt már eladta, és az utódok távol kerültek Palkonyától, így nem volt olyan közelálló személy, aki tovább vitte volna a borászatot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!