Közkinccsé teszik

2023.09.09. 11:30

YouTube-ra kerülnek a baranyai tévék archívumai

Nemes és hiánypótló feladatra vállalkozott a Csorba Győző Könyvtár (CSGYK). Az intézmény folyamatosan dolgozza fel és teszi közzé immár tízezer videót tartalmazó YouTube-csatornáján a Pécs TV, az MTV Pécsi Körzeti Stúdiója, a Lvov-Kertvárosi Közösségi TV, a Pécsváradi és a Mohácsi Városi TV archívumait.

Balikó Gergely

Figyelemreméltó számokkal találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a CSGYK YouTube-csatornájára: több mint 10 ezer videó és kétezer feliratkozó a mérlegük. A szinte naponta, de hetente biztosan többször frissülő kínálatban az utolsó videók a Pécs TV 2000 augusztusából származó adásai.
A kezdeményezés hátteréről lapunk Erdős Zoltánt, az intézmény helyismereti osztályának vezetőjét kérdezte, aki elmondta: céljuk, hogy Baranyára vonatkozó történeti értékű forrásokat összegyűjtsék, feltárják, digitalizálják és a legszélesebb közönség számára elérhetővé tegyék. Mint fogalmazott, a 2017 óta végzett munka eredményeként azért a tendenciák már kirajzolódnak.

– A legkorábbi felvétel, amely a PécsTV archívumából származik, 1978-ban készült. Ezt az egyetlen műsort 1989 júniusától követi a csaknem teljes egészében folyamatosan digitalizált és publikált műsoranyag – főzte hozzá.
 

Az utolsó, teljeskörűen feldolgozott és közzétett anyag 2018 májusából származik. Az 1989 és 2018 közötti csaknem három évtizedből eddig mintegy 5400 műsort dolgoztunk fel és tettünk közzé a YouTube-csatornánkon 

– ismertette az osztályvezető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csatornán a videókat műsorok és témakörök szerint rendezik lejátszási listákba.
– A kommentek arra utalnak, hogy a felhasználók figyelmesen nézik, értő módon viszonyulnak a közzétett dokumentumokhoz, és érdemi megjegyzéseket, kiegészítéseket tesznek, olykor kérdéseket fogalmaznak meg a készítők felé – közölte.

Beszámolt arról is, hogy egy-egy videó több száz, a legnépszerűbb felvételek pedig 10-12 ezer megtekintésnél járnak. Az összes megtekintés elérte az egymilliót, a feliratkozók száma meghaladta a kétezret.
– Ez mindenképp arra sarkall bennünket, hogy a munkát hasonló színvonalon, még több forrásbázis, dokumentumcsoport bevonásával folytassuk – zárta szavait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!