Akiket most díjaztak

2023.10.25. 20:06

A diplomáig is segítséget kaphatnak a fiatalok a Szent Ágota közösségnél

Ösztöndíjban részesült több baranyai fiatal is, akik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózatának köszönhetően juthattak el a felsőoktatási tanulmányokig. A szolgáltató a „Száz ok, hogy diplomázok” című ösztöndíjprogram által további motivációt kíván nyújtani a hallgatóknak.

Mohay Réka

Fotó: Sandor Judit

 A díjazottak ünnepélyes keretek között vehették át ösztöndíjukat október 25-én a pécsi Civil Közösségek Házában.

– A mai esemény mutatja, kitartással, szorgalommal bármit el lehet érni, illetve, hogy a gyermekvédelmi gondoskodás valóban képes gondoskodás lenni

 – mondta az ösztöndíjban részesült fiataloknak és nevelőszüleiknek András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese.

– Hogy miért érdemes tanulni? Ezt egy ház építéséhez hasonlítanám. Ha minden nap leteszel egy aprócska téglát, hetekig, hónapokig mintha semmi sem történne. Eleinte nem tudod, mit hova tegyél, sokszor kell újra kezdened az építkezést, néha nehéz rávenni magadat, hogy haladj. Kisebb kudarcok is előfordulnak. Azonban szépen lassan a kis kockákból egy ház fog kerekedni. A mindennapos tanulás, az este bemagolt idegen szavak, az elkészített házifeladatok, beadandók mind-mind egy-egy tégla, egy lépés az álommunka felé 

– foglalta össze gondolatait kortársaihoz intézett motivációs beszédében az egyik díjazott, Kocsis Adél Jázmin, a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató azzal a céllal indította a „Száz ok, hogy diplomázok” ösztöndíjat, hogy ezzel további motivációt nyújtsanak a tanuláshoz az általuk támogatott egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik elért eredményeikkel példát mutathattak sorstársaiknak.

A pályázatra az ÁGOTA Közösség minden olyan 18 év feletti fiatalja jelentkezhetett, aki valamely hazai főiskolán vagy egyetemen alap- vagy mesterképzésen tanult és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezett. 

Sokrétű tanulmányokat végeznek a fiatalok

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szolgáltatási területéhez tartozó tizenhárom vármegyéből összesen harmincnyolc pályázat érkezett a program során. A díjazottak ünnepélyes átadók keretében vehették át az egyszeri támogatást Szegeden, Pécsen és Budapesten. A pécsi eseményen 8 hallgató kapott ösztöndíjat: Boros Bálint, Dima Réka, Kocsis Adél Jázmin, Mándity Gábor, Sipos István József, Szabó Ákos Zsolt, Varga Rita Brigitta és Zsumbera Nóra. A fiatalok számos intézményben tanulnak szerte az országban, köztük a Pécsi Tudományegyetemen és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán is. A hallgatók között van leendő régész, gyógytornász és közgazdász is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!