Segítettek az erdészek

2023.10.11. 12:00

A tűzkár után újjáéledt az erdő Patacson (videó)

Bama.hu

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Egy évvel ezelőtt több mint három hektáron leégett az erdő a Pécs-Patacs városrésszel közvetlenül határos területeken. A Mecsekerdő erdészei már az emberi mulasztás következményeként keletkezett tűz oltásában is aktív szerepet vállaltak, majd megkezdték a terület rehabilitációját és az új erdőállomány felnevelését – adta hírül a Mecsekerdő Zrt.

Az idei csapadékosabb tavaszi időjárás is az erdészek segítségére sietett, így egy évvel a katasztrófa után már szemmel látható az új erdő fejlődése. A szakemberek folyamatosan monitorozzák a területet, melynek keretében drónfelvételeket is készítettek. Az alábbi linken látható videón jól látható, hogy a károsult terület 100%-át már újra facsemeték borítják.

Az erdészek a fák megújuló képességére alapozva, a természetes folyamatokat segítve és felgyorsítva végezték az újraerdősítési munkákat. A lombos fák, cserjék ugyanis – attól függően, hogy milyen mértékben érintette őket a tűz – különböző hajtásokat (sarjakat) képeznek. Ezek a sarjak az egészségesen maradt ágakról, törzsről, tőről vagy akár a gyökérrészekből is kihajthatnak. Az erdészek a területen lévő csemetéket tőre vágták, hogy minél egészségesebb hajtásokat hozzanak az idei évben. Ezt követően segítették a sarjak természetes szelektálódási folyamatát. Kiválasztották a leginkább életképes egyedeket, amelyeket az elmaradók visszavágásával, ritkításával segítettek. A munka a következő években is folytatódik, így a természet ereje és a szakértő emberi gondoskodás eredményeként a most még üres foltok is újra fognak erdősülni.  

Magyarországon a kora tavaszi mellett a nyáron előforduló vegetáció tüzek a gyakoriak. Ebben az esetben az erős, tartós égéssel károsított területen a regenerálódás csak a következő év tavaszán indul be. A részlegesen károsított területeken a sarjak egy kis része már az égés évében is megjelenhet. Ezek azonban a télre nem tudnak felkészülni: általában elfagynak, ezért a tápanyagok és a vízkészletek használatával a felújulást inkább veszélyeztetik, mint segítik. Az erdészek által kiválogatott és megsegített egyedek azonban hosszú távon jó alapját jelentik az új erdőnek, amely a következő években újabb területrészeket fog visszahódítani, így 5-6 évvel a tűzeset után várhatóan már a teljes érintett területen lesznek életképes facsemeték.

Az érintett terület jelenlegi állapotáról drónfelvétel is készült, mely az egy éves rehabilitációt és az új, növekvő erdőállományt jól szemlélteti.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!