Szétesik az emlékmű

2023.10.03. 16:20

Bomlik a Széchenyi téri szobor: 30 kilós kődarab szakadt le róla

A több mint száz éves főtéri Szentháromság szoborról hatalmas darabokban hullanak a kövek, amelyet még a városháza ablakából is jól lehet látni, mégsem lépnek semmit az illetékesek.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Bóka Máté Ciprián

A baloldali önkormányzat birtokában van az a műemlék, amely több mint száz éve díszíti a város főterét, a Széchenyi teret. De emlékmű már évszázadok óta ott volt a téren, hiszen a jelenleginek az elődjét 1714-ben állították fel miután a pusztító pestisjárványnak vége lett. Az akkori műalkotást hálából emelték, de az 1700-as évek közepén újabb járvány érkezett, ami után másikat szerettek volna megalkotni. Csakhogy ez is másfél évszázad után annyira rossz állapotba került, hogy 1908-ban Kiss György szobrászművész alkotása került az akkori Főtérre, a mai Széchenyi térre. 

A szobor legfelső részén Szentlélek-galamb látható, alatta az Atya és a Fiú alakjai, majd pedig Szent Rozália, Szent Sebestyén és Szent Rókus szobra magasodik. Az alsó részen pedig három domborművön Krisztus keresztelését, Krisztus színe változását és Apostolok küldetését jelenítették meg az alkotók. 

A közösségi oldalakon már pécsiek is kifogásolják, hogy a Széchenyi tér ékessége elképesztően rossz állapotban van, az alsó részén hatalmas repedések találhatóak. Egy harminc kilogrammos kődarab pedig le is szakadt a szoborról, ami bármikor súlyos balesetet okozhat, hiszen rengeteg gyermek is szokott a téren játszani, nem kizárt, hogy az alkotás állékonyságával is súlyos gondok vannak. 

Péterffy Attila pécsi polgármester irodája egyébként éppen a térre,  az önkormányzat tulajdonában lévő szoborra néz, de nemcsak ő, hanem a havonta milliókat felemésztő propagandistái, különböző tanácsadói, tízmillió felett premizált cégvezetői is láthatják azt, amit egyébként rengeteg pécsi közember már rég észrevett. Sőt a Pécsi Napok különböző rendezvényeit is úgy tartották meg az önkormányzat részéről, hogy a senki nem mozdult meg még azért sem, hogy legalább a bomló részeket megvizsgálná, vagy a balesetveszélyes követ, köveket eltávolítaná a szoborról, vagy elkerítené az alkotást.

Ostobaság a kereszténység

Mint ismer, Bodnár Imre Péterffy főtámogatója a közelmúlt alkotott szélsőbaloldali véleményt az egyik hazai keresztény felekezetről. A városvezető frakciószövetség hátországaként is működő Pécs Jövője Egyesület elnökekén azt közölte az egyik hazai keresztény felekezet kapcsán, hogy az nem más, mint az „egyetemes emberi ostobaságra építő szekta”. Ezek szerint tehát Bodnár szavaiból az olvasható ki, hogy a kereszténységben, Jézusban és Istenben való hit nem más, mint „egyetemes emberi ostobaság”, aki pedig egy felekezetnek a tagja, az egy „szektának” a része, amelyet nyilvánvalóan negatív értelemben használ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!