Segítség a rászorulóknak

2023.10.13. 17:53

Csöpp falu, ahol megerősítették a Jelenlétet

Ünnepélyes keretek között pénteken adták át az ormánsági Piskón a Katolikus Karitász Jelenlét Pontját, amelyet a Magyar Falu Program keretében alakítottak ki azért, hogy a helyi családoknak segítsenek, reményt adjanak.

Bóka Máté Ciprián

A fotó Nagy Csaba egy korábbi látogatása alkalmával készült.

Fotó: Facebook / Nagy Csaba

Az átadón Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy nagy figyelemmel követi a Baranyában a felzárkóztató települések program részeként megvalósult eredményeket. Az ormánsági Piskón 2021 óta vannak jelen azzal a szándékkal, hogy a település szociális, kulturális ellátottságát fejlesszék, az itt élő emberek életében pozitív, előremutató változásokat idézzenek elő. 

– A települési programjaink központi magja a Jelenlét Pont, amely nyitott közösségi szolgáltatótérként áll a helyi lakosság rendelkezésére. Orsós Margit polgármesterrel együttműködésben a munkánknak köszönhetően Piskón aktív közösségi élet alakult ki, így jó szolgálatot fog tenni a pajtából létrehozott új közösségi tér; péntektől a ház hivatalosan is az anyaság védőszentjének, Szent Annának nevét viseli - mondta. 

Orsós Margit polgármester hozzátette, büszkék arra, hogy ilyen szépen felújított, tágas közösségi térrel rendelkező Jelenlét Pont gazdagítja a településüket, ami ma látható, az több éves közös munka eredménye. A karitásszal szoros az együttműködésük, segítik egymást, amiben tudják, hiszen közös a cél: az, hogy a falu fejlődjön, az itt lakók jobban éljenek, új céljaik, terveik legyenek – fogalmazott. 

Nagy János, Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár egy ilyen csöpp faluban egy ilyen Jelenlét Pont átadása egy mérföldkő, nagyon fontos pont, mert "ahol közösség van, ott minden van, ott a legnagyobb kihívásokon is úrrá tudunk lenni". 

Kiemelte, "a Jelenlét Pont azt üzeni, hogy reményt adnak, nincsen olyan lehetetlen helyzet, amin ne lehetne úrrá lenni. Reményt adnak, hogy mindenki számíthat valakire, és legfőképpen reményt adnak, hogy egyetlen magyar sincsen egyedül.

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője arról szólt, hogy az elmúlt években Orsós Margit polgármester asszonnyal, a településen élőkkel nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a Piskó előre tudjon lépni. 

– Ebben nagy jelentősége volt annak az eseménynek, amikor 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök a szomszédos településen jelentette be a Magyar Falu Programot. Akkor bizakodva tekintettünk a jövőbe, később kiderült, hogy talán az országnak az egyik legfontosabb, legnagyobb jelentőségű vidékfejlesztési programja indult el.

 A program keretében Nyugat-Baranyában az év elején több mint hétszáznegyven nyertes pályázatról számolhattak be, és a különböző kiírások során 12 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a vármegyébe. Elmondta még, hogy Piskó környéki településeken megújult vízhálózat, a faluban pedig több mint száztíz millió forint értékben valósultak meg projektek: orvosi eszközöket, új falubuszt, forgókotrót, traktort vásároltak, felújíthatták a faluházat, most pedig a karitász a közösségi tere szépült meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!