Díjnyertes ez film

2023.10.14. 10:00

Egy pszichiátriai központban járunk. Megismerjük a betegeket és a gondozókat

Az Arany Medve díjat zsebelte be Az Adamanton című dokumentumfilm a 73. Berlinálén a játékfilmek kategóriában. A francia alkotást október 14-én a pécsi Apolló Mozi is vetíti délután 6 órakor.

Czeczon Enikő

A film történetének középpontjában egy úszó pszichiátriai központ áll, valamint annak betegei és gondozói. Hogy miért úszó? Mert ez egy egyedülálló napközi, ami Párizs szívében, a Szajnán található. Ez az építmény a mentális zavarokkal küzdő felnőtteket fogadja, és olyan ellátást nyújt, amely segíti a gyógyulásukat, valamint lelkiállapotuk javítását. A gondozók elkötelezettek, és mindent megtesznek, hogy ellenálljnak a a pszichiátria szakma leépülésének és elembertelenedésnek.  

Az Adamant egy békés hely az ott élőknek, Az Adamanton film pedig a nézők számára egy különleges utazás. A filmet Nicolas Philibert rendezte, aki már számos emlékezetes dokumentumfilmet kiadott a kezei közül, akinek módszere, hogy minél közelebb kerüljön a témához. Ehhez azonban fontos a bizalom megszerzése, főleg, hogyha erős, komoly témákról van szó.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!