Megújult az épület

2023.10.01. 11:00

Felavatták a Pájland Házat Márokon (képek)

Megújult Pájland legelső épülete. Márok község településrészén 1770-ben, azaz 253 éve épült a ház, amely akkor a hercegszentmártoni vadász háza volt. Később faluház, lakodalmas ház és kocsma is volt az épület.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Mároki Önkormányzat

– A ház 1993-ban a családunk birtokába került, édesapám Bruckner Henrik kocsmát üzemeltetett benne, édesanyám pedig boltot. Édesapám, Heni, ahogyan sokan becézték, a kocsma bezárásának évében (2011) sajnos örökre elment, így szívügyemmé vált, hogy ezt az épületet valamilyen formában felújítsuk. Több ötletünk is volt az évek alatt, de forrást nem tudtunk hozzá szerezni, aztán a Közös Célért Egyesület tulajdonába került az ingatlan, s így a szervezetnek sikerült pályázati támogatást nyerni a ház felújítására a Leader és a Magyar Falu Program keretében – mondta Krizics Zsanett, a Közös Célért Egyesület elnöke (egyben Márok polgármestere).

Forrás: Mároki Önkormányzat
Forrás: Mároki Önkormányzat

A Pájland Ház nevet kapó épület felújításának átadóünnepségét csütörtökön délután tartották a helyszínen, ahol Krizics Zsanett mellett Szarkándi Lajos, a területi LEADER-program munkaszervezet vezetője is köszöntötte a megjelenteket. A ház különböző rendezvények helyszíne is lehet, a Közös Célért Egyesület workshopokat, kézműves műhelyeket, tradicionális vacsoraesteket, teadélutánokat szervez majd ide, de akár kisebb magán összejöveteleknek is helyet adhat az épület parasztkonyhája.

Forrás: Mároki Önkormányzat
Forrás: Mároki Önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!