Egyezség miatt fájhat a városvezetők feje

2023.10.30. 07:00

Inkább lejárató kampányt indítottak, mintsem megmagyarázták volna a sorozatos bűnügyi gyanúkat

Az előző közgyűlésen már a városházán is tüntettek amiatt, hogy az önkormányzat háza táján több nyomozás is elindult különböző bűncselekmények miatt.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Péterffy Attila polgármester vezette önkormányzat ugyanakkor igyekszik elterelni a figyelmet ezekről a számukra kényelmetlen, s akár súlyos egzisztenciális és politikai veszteséget hozó ügyekről, ezért az elmúlt hetekben a tiltakozó jobboldali magánszemélyek ellen indítottak kampányt, miközben érdemben nem adtak választ a büntetőügyekre.

A legrégebb óta folyó és vélhetően a legkiterjedtebb nyomozás az önkormányzati lakások kiutalása körül kirobbant vesztegetési botrány miatt folyik. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség több mint egy esztendeje vizsgálja a vesztegetés elfogadásának büntette kapcsán elindított eljárást, amelynek keretében néhány hónapja újabb dokumentumokat, dossziékat vihettek a városházáról információink szerint. Az, hogy mennyire lehet forró a talaj, mutatja, hogy a nyomózók látókörébe került, városvezetői bizalmi körbe tartozó munkatárs meglehetősen hamar elhagyta a hivatalt a nyomozás elején, de Pécsi Ellátó Központ körül is komoly fluktuáció volt. 

Úgy tudjuk, hogy már Péterffy Attila egykori támogatóját, kampányaktivistáját is meghallgatták, nem kizárt, hogy magasabb pozícióban lévő baloldali politikusokat is meghallgattak az ügyészek, akik forrásunk szerint másfél tucatnyi városházi, önkormányzati tanú – köztük politikusok – meghallgatását is tervezték korábban – egyelőre nem tudni, hogy kihallgatásokkal pontosan hol tartanak. Információink szerint jelenleg a magasabb beosztásban lévők attól tarthatnak, hogy egyrészt egymás ellen vallanak, másrészt "vádalkut" is köthettek bizonyos szereplők azért, hogy saját magukat részben megvédjék, mentsék.

Ez a nyomozati szakaszban történhet meg a szakemberek szerint, valójában egyezségnek is mondható, amelyben mindkét szereplő „nyerhet", hiszen az elkövető ezzel a büntetési tételén enyhíthet – bűnösségét ugyanis el kell ismernie –, míg az ügyészség, a nyomozóhatóságok szélesebb körű információból dolgozhatnak és a „nagyobb halra" összpontosíthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!