Segítik a tehetségeket

2023.10.27. 19:07

Konferenciát szerveztek a dr. Buday László statisztikus emlékére

Hagyományteremtő szándékkal dr. Buday László emlékére konferenciát szervezett a Csányi Alapítvány pénteken délután.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Az alapítvány a tehetséges, de hátrányos körülmények között élő gyermekeknek segít tehetségük kibontakoztatásában és fejlesztésében. 2021 júliusában vásárolták meg Pécsett, a Mátyás király utca 21. szám alatti épületet, melyet teljesen felújítottak, így 2022 decemberében a pécsi támogatottak birtokba vehették az új Pécsi Közösségi Házat, amely azért is különös értékkel bír, mert itt született dr. Buday László jogász, statisztikus, a hazai statisztika úttörője.

Dr. Buday László 1896-ban kezdte pályáját a Központi Statisztikai Hivatalban, 1914-ben annak igazgatója, 1920-tól haláláig a Királyi József Műegyetem statisztikai tanszékének vezetője volt. 1922-ben vezető szerepet játszott a Magyar Statisztikai Társaság megalapításában, és annak első elnökeként kezdeti működésében is. 1914-től az MTA levelező, 1924-től a Nemzetközi Statisztikai Intézet (ISI) rendes tagja. Népesedési, gazdaságstatisztikai és elméleti kérdésekkel is foglalkozott, hozzájárulva a Trianon utáni Magyarország gazdasági, statisztikai és tudományos fejlődéséhez.

Fotó: Laufer László

2023-ban van dr. Buday László születésének 150. évfordulója, melynek tiszteletére emlékkonferenciát szerveztek Pécsett, valamint közös pályázatot írtak ki a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH), a Magyar Statisztikai Társasággal (MST) és a Honismereti Szövetséggel (HSZ) karöltve egyetemi hallgatók számára Dr. Buday László életútjának, valamint a hazai statisztika történetének pályázati formában történő feldolgozása tárgyában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!