Lakossági bejárás

2023.10.14. 17:30

Lombkoronastég is lesz a felújított épületben

Idén év végére elkészülnek a volt Misina-étterem épületének felújításával. Lombkoronastég és skybar is lesz az új épületkomplexumban, amely 1,2 milliárd forint pályázati pénzből valósul meg.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A Misinatetőn zajló beruházás területén (volt Misina étterem) lakossági bejárást tartottak október 14-én, amelyre a Tüke Busz. Zrt több buszjáratot is indított a vasútállomásról. Az egyik ilyen bejáráson mi is részt vettünk. A bejárás elején az épület történtét hallgathattuk meg. A Mecsek 535 méteres pontján, Pécs városközpontjától északra lévő Misinán a tévétorony közelében megépült a Misina-étterem, melynek az átadóját 1973. augusztus 20-ára tervezték, de a műszaki átadó meghiúsult, mivel az előkészítő helyiségek, valamint a konyha mozaiklapos burkolatát kifogásolta a munkavédelmi főfelügyelő. 

Hónapokig tartó huzavona vette kezdetét, hogy ki követte el a hibát, ki vállalja a padozatcsere költségeit, a kivitelező, vagy a megrendelő. A Baranya megyei Vendéglátó Vállalat nem perelte be a mulasztást elkövető Posta Tervező Intézetet, inkább kifizette a padozatcserét, hogy az épületet mielőbb birtokba vehesse. Fél évre rá, 1974 tavaszán megnyílott a Misina-étterem, amely a kezdetekben felkapott hely volt, de mert nehezen lehetett  megközelíteni, így az évek alatt egyre kevesebb vendég érkezett ide. A kilencvenes években bezárt az étterem, majd egy időre kinyitott, mint diszkó funkcionált 2008-ig, amikor végleg bezárt, és azóta üresen, elhagyatottan  áll.

Fotó: Laufer László


 Az első kísérlet az épület újrahasznosítására 2012-ben volt, de akkor ez forrás hiányában elmaradt. A városvezetés 2020-ban egy ötletbörzét indított, ahol megkérdezték a városlakókat, milyen koncepciót képzelnek el az épületnek. Harmincöt ötlet érkezett, ezek közül a szakmai zsűri kiválasztotta a legjobb hármat, amelyet online szavazásra bocsátottak. A szavazáson az Aktív Misina és a Családi Misina kapta a legtöbb szavazatot, és úgy döntöttek, a két koncepciót egybegyúrják. Az épület alagsorában a túrázóknak öltözőket, zuhanyzókat, mosdókat, valamint csomag- és értékmegőrzőt alakítanak ki. A földszinten infópont, ajándékbolt, büfé, kerékpármosó és -szerviz, míg az első emeleten klubhelyiség lesz, ahol kisebb összejövetelek, konferenciák tarthatók. A teraszon lombkoronastéget alakítanak ki, ami alatt játszótér, és a felnőttek részére egy fitneszpark húzódik, míg a legfelső emelten, a tetőszinten egy skybart működtetnek majd. 

Fotó: Laufer László


Az épületet statikailag megerősítették, komplett elektromos-hálózati és gépészti felújítások történtek. A beruházás 1,2 milliárd forintba kerül, és a tervek szerint idén év végére az épület teljesen elkészül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!