Milliárdos fejlesztés

2023.04.26. 15:45

Lombkoronasétányos stéget is kialakítanak majd a Misina tetőn

A korábbiakhoz képest háromszor annyiból, 1,2 milliárdból indulhat el a Misina tető és az ottani volt étterem fejlesztése, amihez a baloldali önkormányzatnak kormányzati jóváhagyásra is szüksége volt. Elvileg lesz felnőtt fitneszpark, túrabolt, szervizpont, zuhanyzó és büfé is, valamint a lombkoronasétányos stég szintén a fejlesztés részét képezi. A TV-torony kimarad a felújításból.

B. M.

A Misina tető kapcsán az önkormányzat 2016-ban nyert támogatást a TV-torony kivilágítására és a volt Misina étterem fejlesztésére. A díszvilágítás 2017 őszétől működik, igaz Péterffy Attila pécsi polgármester önkormányzata ezt is hosszú ideig korlátozta – még nemzeti ünnepünkön is –, végül csak lapunk cikkei nyomán kapcsolták vissza húsvét előtt.

Előre nem várt statikai gondok

Bár a baloldali városvezetés  baráti médiája előszeretettel támadta a programot, de a hivatalos dokumentumok szerint a „Misina étterem fejlesztése előre nem látható körülmények miatt a kivitelezés időszakában ellehetetlenült, tekintettel arra, hogy az épület szerkezetét érintően a feltárások során olyan hiányosságok és állagromlások tárultak fel, melyek alapján műszaki tartalom megvalósításra nem volt lehetőség”. Ezért 2019 áprilisában felbontották a kivitelezői szerződést. Az előző városvezetés akkor azonban nem akart új kötelezettséget vállalni, ezért 2019-ben már nem vágtak bele a projektbe újra, hanem megvárták a 2019 őszén hivatalba lépő önkormányzatot.

Péterffy Attila pécsi polgármester szerdán a helyszínen hivatalos dokumentumokban is szereplő indoklás – miszerint előre nem várt statikai problémákról volt szó – ellenére azt mondta, hogy az előző „városvezetés projektje előkészítetlen volt”.

Három év alatt jutottak el ide

Mindenesetre a baloldali városvezetés majdnem egy évet várt azzal, hogy egy ötletbörzét indítson el, ami 2020 szeptemberében zárult le. Ezt követően koncepcióterveket hoztak létre és a polgármester szerint „a pécsiek megkérdezésével” új terveket alkottak meg. A projekt előkészítésével elment a 2021-es esztendő, majd pedig a 2022-es év is, végül csak a közelmúltban álltak neki ténylegesen a munkának. Ehhez az is kellett, hogy a korábbi 400 milliós fejlesztési kerethez még 800 milliót kaphassanak meg kormányzati jóváhagyással, így már 1,2 milliárdra duzzadt a projekt teljes költségvetése.

Így építik át az éttermet és fejlesztik a környéket

A fejlesztés során a volt étterem átalakításával turisták és helyiek számára többfunkciós látogatóközpontot hoznak létre négy szinten. Az alagsorban lesznek öltözők, mosdók, zuhanyzók, valamint csomag- és értékmegőrzők. A földszinten büfé, valamint pihenő és kisebb fogyasztótér várja a látogatókat, illetve kölcsönzéssel, szervizszolgáltatással is rendelkező túra- és sportbolt működik majd. Ugyanitt kisebb rendezvényekhez bérelhető klubterem is létesül.

Az emeleti szint elsődlegesen a pihenést szolgálja, ahol eső ellen találunk védelmet, és kisebb rendezvényeket tarthatunk a fedett teraszon, illetve a rendezvényteremben. Innen lehet majd elérni az újonnan megépítendő lombkoronasétányként szolgáló stéget is. A tetőtéren szintén terasz lesz, és ugyanitt skybart is építenek. A környező részeket is rendezik, utcabútorokat helyeznek el, gyerekeknek játszóteret, felnőtteknek szabadtéri fitneszparkot hoznak létre.

Az év végéig be kell fejezni

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója és Péterffy Attila polgármester közös szerdai sajtótájékoztatóján megtudtuk még, hogy a projekt teljes zárására 2023-as esztendő végéig sort kell keríteni, tehát nemcsak a kivitelezéssel végezni. Jelenleg azzal számolnak, hogy ez sikerülhet, arról egyelőre nem szeretnének beszélni, hogy mi történik akkor, ha ez mégsem sikerül, ez esetben akár a pályázati források visszafizetésére is sor kerülhet ugyanis.

A TV-torony nem újul meg

Elhangzott, a TV-torony felújítása nem képezi a projekt részét, a város nem is kereste meg ez ügyben a tulajdonos Antenna Hungáriát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!