Díjak és emlékezés

2023.10.03. 18:50

Dr. Hóvári János turkológus nevét viseli mostantól a Zrínyi-vár új rendezvényterme

A hétvégén, október 1-jén, délután Szigetvár város napja alkalmából ünnepi program zajlottt, melyen sor került a városi kitüntetések átadására, illetve szobor- és teremavatóra is.

Mohay Réka

A Weiner Leó Zeneiskola szoborparkjába új szobor került, Réfalvi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes szobrászművész, professor emeritus, Pécs díszpolgára hagyatékából. Gyermekei jóvoltából az intézmény parkjában látható alkotások között állhat a szigetvári születésű Raksányi Gellértet ábrázoló mű. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész 2008-ban, Budapesten hunyt el, számos színházi és televíziós szerepben mutatta meg tehetségét.

Ezt ünnepi képviselőtestületi ülés követte, mely során a Zrínyi-várban kialakított új rendezvényterem új nevet kapott: mostantól méltó módon dr. Hóvári János turkológus, történész, diplomata nevét viseli, akinek sokat köszönhet a város.

Végül a városi kitüntetések átadására is sor került. 

Díszpolgári címre Pandur Éva Klára pedagógust és német- és finn tolmácsot választották. 

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak dr. Hóvári Jánosnak.

Az Oktatási és Közművelődési díjat Harisné Lingli Beáta tanítónő vehette át, elismerve hozzájárulását a helyi oktatás ügyéhez.

Ugyanebben a kategóriában részesült Kalapáti Attila Ádám, a Szigetvári Tankerületi Központ nyugalmazott tankerületi igazgatója is.

A Közszolgálati díj Soós Marianna kormányablak ügyintéző részére került, elismerve munkáját a helyi közigazgatásban.

A Közegészségügyi és Szociális díj Hajdu Gyula Ferencné dr. Kőrösi Olga osztályvezető főorvosnak járt, aki kiemelkedő szakmai tevékenységével hozzájárult a helyi egészségügy fejlődéséhez.

Az Ifjúsági és Sport díjat Rack Róbert labdarúgó edző érdemelte ki.

A Városfejlesztési díjat Hubert Tamás, a Nemzeti Örökség Fejlesztési Nonprofit Kft. menedzsment osztályvezetője vehette át.

A Zrínyi Emlékplakett elismerést Dévényi Ildikó színművész, Gonda László oktató, igazgatóhelyettes és Simon Miklósné, a Szent Rókus Caritas önkéntese kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!