A gomba bevizsgálása soha nem maradhat el

2023.10.07. 19:15

Nem tréfa dolog, akár az életünk is rámehet a felelőtlenségre

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Unger Tamás

Az őszi gombaszezon megkezdődött. A szakemberek a gyűjtésre, a tárolásra és a gombát is tartalmazó ételek elkészítésére vonatkozó szabályok betartásának fontosságára hívják fel a figyelmet. 

A gombák közül viszonylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért mindenkinek, aki a természetben gombát szed, különlegesen körültekintően kell eljárnia. – Az ehetőket a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! – hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 
A szakemberek azt tanácsolják, hogy az elöregedett, férges példányokat semmiképp ne szedjük le, és csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet már jól ismerünk. Az ismeretleneket hagyjuk a természetben, vagy ha mégis el akarunk vinni ezekből további meghatározás céljából, akkor mindenképp jól el kell különíteni a többitől. Ezekből nem szabad nagy mennyiséget gyűjteni, mert mérgező lehet, hanem először csak mintát vigyünk a szakellenőrhöz bevizsgálásra. Házalótól, illetve ismerős által gyűjtött gombát pedig soha nem szabad elfogadni. 
A tárolás is gondos odafigyelést igényel: azért, hogy ne fülledjen be, ne nyomódjon, illetve ne törjön össze, amit gyűjtöttünk, tegyük szellős, tágas kosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba. A gombákat célszerű fajonként elkülönítve papír- vagy textilzacskóba tenni, a gyűjtés helyszínén javasolt az avartól és földtől megtisztítani, a fajmeghatározás könnyítése érdekében pedig ajánlott fajonként egy-egy példányt eredeti állapotban, a többitől elkülönítve a gombavizsgálóhoz vinni. 
A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellen­őrözötteket a lehető leggyorsabban, de legfeljebb 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk! 
 

A tárolás és a feldolgozás különös figyelmet érdemel
Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!