Zenthe Ferenc is lelkes cserkész volt

2023.10.25. 11:30

Száz éves a siklósi cserkészet, ünnepi szentmisével ünnepelték

Száz éves a siklósi cserkészet, ebből az alkalomból vasárnap ünnepi szentmisét tartottak a siklósi római katolikus templomban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Szentgyörgyváry Tamás

Angliában Robert Baden-Powel vezetésével 1910-ben indították el a cserkészetet. A Magyar Királyság területén 1912-től indult el ez a mozgalom. Ekkor a siklósi római katolikus templom melletti kolostorban még ferences szerzetesek éltek és szolgáltak. Ők 1923-ban alakították meg a 608. sz. Kapisztrán Szent János cserkészcsapatot. 1933-ban, a Gödöllőn megtartott világtalálkozóra már együtt indult a csapat. A találkozón részt vett Zenthe Ferenc (a Tenkes Kapitánya című filmsorozat főszereplője) is, aki akkor még nem volt tíz éves. 2003-ban, Siklóson mesélte el, hogy számára ez milyen meghatározó élmény volt.

fotó: Szentgyörgyváry Tamás

1948-ban, a szerzetesrendek feloszlatásával, a cserkészetet is megszüntette az ateista hatalom. Elkezdődött, annak „búvó patak” élete, 1989-ig, amikortól ismét, hivatalosan is újra indulhatott Magyarországon a cserkészet. Siklóson, 1989-ben, Dr. Keresztes Pál rk. plébános segítségével, a siklósi katolikus iskola akkori vezetői, Kelbertné Szikora Bea igazgatónő és Gyenese Ágnes igazgatóhelyettes hathatós támogatásával, dr. Barlay Ödön Szabolcs ciszter paptanár, cserkésztiszt szellemi irányításával indították újra a cserkészcsapatot, 1612. sz. Kanizsay Dorottya néven.

– Csodálatos éveket éltek meg gyermekeink. Városunk akkori polgármestere, dr. Máté János átadta használatra a mai Brigadéros fogadó épületét. Annak fűtéséről az erdőgazdaság segítségével a csapat tagjainak kellett gondoskodniuk. A  heti foglalkozások, s a téli, tavaszi, őszi portyák (1-2 éjszakás kirándulások), nyári táborok örök emléket hagytak az ebben résztvevő, s felnövekvő nemzedékben – mondta Tóth János csapatparancsnok.

fotó: Szentgyörgyváry Tamás

A következő jelentős esemény 2003-ban volt, amikor a Rákóczi szabadságharc 300 éves, a cserkészet 90 éves, a magyar cserkészet 80 éves évfordulóján egy félországnyi cserkész találkozót tartottak a siklósi várban. Az egész város megmozdult, 350 főt láttak vendégül. A cserkészek az iskolák tornatermeiben kaptak szállást, a kollégium konyháján főztek részükre három napon át. Ennek emlékét őrzi a vár hídjának jobb oldalán felállított kopjafa, melyet Tóth Péter faragott.

Az eltelt 100 évért Kapisztrán Szent János napján, október 22-én a siklósi római katolikus templomban adtak hálát az ünnepi szentmise alkalmával.

fotó: Szentgyörgyváry Tamás


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!