Ösztöndíj

2023.10.19. 19:16

Tehetséges fiatalokat támogatnak jövőjük megalapozásában

A Rotary Club Pécs közleményben tájékoztatott idei ösztöndíjprogramjának záróeseményéről.

Bama.hu

Fotó: lovelyday12

A Rotary Club Pécs már hosszú évek óta kiemelt feladatának tartja a Pécsett tanuló tehetséges fiatalok felkutatását és támogatásukat, előmenetelük segítését. Úgy gondoljuk, hogy a tehetségeket helyzetbe kell hozni, meg kell adni nekik minden esélyt ahhoz, hogy az életben sikeresek lehessenek.

A Rotary Club Pécs által 2020-ban indította útjára a Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázatot, melynek kiemelt célja a tehetséges és rászoruló, pécsi középiskolás fiatalok támogatása, annak érdekében, hogy tevékenységüket kibontakoztathassák, elmélyíthessék, ezáltal a kiválósági területükön a jövőben még sikeresebbek lehessenek.

A Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázat anyagi hátterét a Pécsi Rotary Alapítvány által kezelt Pécsi Rotary Ösztöndíj Alap képezi. Az Ösztöndíj Alap anyagi forrása elnyert pályázatokból és a térségben működő vállalkozások, szervezetek és magánszemélyek adományaiból adódik össze.

Idén negyedik alkalommal került sor a Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázat meghirdetésére. Az objektívebb értékelést elősegítendő idén először hirdettük meg a pályázatot négy külön kategóriában: a művészetek, a sport, a szakmai ismeretek és a tudomány területén. A nyár folyamán 41, szinte kivétel nélkül remek pályázat érkezett a tanárok, edzők, szakmai felügyelők ajánlásaival kiegészítve.

A pályázatokat egy hat tagból álló Értékelő Bizottság értékelte. Az értékelés szempontjai az adott területeken elért eddigi eredmények, a tanulmányi eredmények, a támogatás felhasználásának tervezett célja és a rászorultság (családi háttér, anyagi helyzet) voltak.

A Rotary Club Pécs az idei évben is jelentős anyagi forrást tudott összegyűjteni támogatóitól a Pécsi Rotary Ösztöndíj Alap számára. Ennek alap az értékelő bizottsági tagok által adott pontértékek átlagának figyelembevételével összesen 21 pécsi középiskolás diák pályázatát tudta támogatásban részesíteni, összesen 2.690.000 Ft értékben. A díjak 80 000 és 150 000 Ft között változtak.

A támogatottak között vannak kiemelkedő művészeti eredményekkel rendelkező diákok (versmondók, írók, színjátszók, táncosok, népdal énekesek, zenészek), a sportolók között találhatunk úszót, triatlonost, birkózót, boxolót, a szakmák kiváló képviselői között hangtechnikust és villamos szakembert, míg a kutatók között a kémia, biológia vagy épp a humán tudományok terén jeleskedő fiatal tehetségeket.

A Rotary Club Pécs az ösztöndíjban részesült diákoknak a pénzösszegeket és az elismerő okleveleket a 2023. október 24-én (kedden) 17 órakor A Hotel Kikelet éttermében (Pécs, Málics Ottó u. 1.) megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadó keretében adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!