Fő a biztonság

2023.10.20. 14:40

Telefonon is elérhető a kéményseprő - hívjuk őket a fűtési szezon elején

Olvasói vélemény alapján jelent meg a „Sokak számára macerásan indul a fűtési szezon” című írás hírportálunkon, amelyre a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól az alábbi reagálás érkezett.

Wald Kata

Fotó: Imre György

Mint írják, a kéményseprő a családi házakhoz nem megy ki automatikusan, időpontot kell velük egyeztetni. Ezt interneten a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon, az online ügyintézés, időpontfoglalás felületen lehet megtenni. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni, hogy a kéményseprők ügyfélszolgálatával beszéljen.

Sokan csak a fűtési szezon előtt néhány nappal hívják a kéményseprőket, pedig az ingyenes kéményellenőrzést nem csak ősszel lehet igénybe venni. Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Bármelyik évszakban lehet kéményseprőt hívni, sőt tavasszal és nyáron többször is felhívtuk az emberek figyelmét, hogy nem érdemes őszig várni a kéménysepréssel.

Azoknak, akik most szeretnék ellenőriztetni a kéményüket, előfordulhat, hogy várniuk kell, mert ilyenkor leterheltebbek a kéményseprők.

Ha valahol évek, évtizedek óta nem használt fűtőeszközt és kéményt szeretnének beüzemelni, ott különösen fontos, hogy használat előtt mindenképpen nézessék meg a fűtőeszközt szakemberrel, a kéményt pedig kéményseprővel.

Ha bárhol átalakították a kéményt, felújították azt, vagy új fűtőeszközt kötöttek rá, ott csak azután szabad használni a kéményt, miután egy kéményseprő a helyszínen egy műszaki vizsgálat során leellenőrizte azt és egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki róla.

A katasztrófavédelem tavasz óta folyamatosan végzi annak a kommunikációját, hogy nem érdemes őszig várni a kéményellenőrzéssel.

Júniusban a katasztrófavédelem központi weboldalán, sőt, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság weboldalán is közöltek cikket erről.

Augusztus 14-én pedig a Bama.hu is közölt egy cikket arról, hogy érdemes már nyáron kéményseprőt hívni. Ebben a cikkben az online és telefonos elérhetőségek is megtalálhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!