Kötik az ebet a karóhoz

2023.10.23. 14:40

Tényleg a málomi kutyafuttató mellé csinálnak egy futókört

A pécsi önkormányzat csaknem 40 millió forintos állami forrást nyert egy legalább egy kilométer hosszúságú futókör létesítésére. A korábban felmerült több helyszín közül azt egy olyan helyen fogják megvalósítani, amibe már bele van kódolva egy újabb többoldalú konfliktus lehetősége: a Málomi úti kutyafuttató mellett.

Fotó: Vajda János

Hári József fideszes önkormányzati képviselő, a népjóléti és sportbizottság tagja a Dunántúli Naplónak felidézte: a nemzeti oldal már korábban sem támogatta a szóban forgó helyszínt, mivel ott két különböző életvitel vagy érdekcsoport csaphat össze egymással. Az, hogy egy kutyafuttató mellé raknak egy futókört, a kutyásokat és a futókat is zavarni fogja – mondta, majd hozzáfűzte: nem biztos benne, hogy ez nem fog újabb feszültséget gerjeszteni.

– Lehet ide futópályát tenni, és majd a kutyák kergetik a futókat – ironizált teljes joggal Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője még egy tavaszi közgyűlésen, egy mondatba sűrítve a terv teljes abszurditását.

Hári József úgy vélte, hogy a korábban felmerült másik helyszín, a Béke-park, sokkal alkalmasabb lett volna. A nemzeti oldal politikusa szerint a kovácstelepi terület végül arra nem túl életszerű érvre hivatkozva vérzett el, hogy túlságosan kiesik. Megjegyezzük, hogy a belvárosból indulva a sokak által használt tüskésréti futópálya csupán egy kilométerrel van közelebb, mint a Béke-park.

Ráadásul úgy tudjuk, hogy a környéken lakók egy része már a meglévő kutyafuttató miatt is zúgolódik. Egyesek attól tartanak, ha megépül a pálya a kutyákat irritálni fogják a néhány méterre tőlük elszaladó emberek, az ebek pedig vadul ugatni, kergetni fogják őket, ami még jobban fogja zavarni a lakók nyugalmát.

Egyes sejtések szerint a balos városvezetés azért köti az ebet a karóhoz a málomi helyszín tekintetében, hogy az önkormányzati választás közeledtével a városvezető koalíció minden képviselőjénél - ez esetben a momentumos Pokorádi Gábornál – történjen valami pozitív attrakció. Mindez érthetővé teszi, hogy miért érdemi társadalmi egyeztetés nélkül döntöttek a málomi helyszín mellett.

Pályázat, anyagiak

A futókör ügye egyébként előkerül a nemzeti oldal által „Sportlufibiztosként” emlegetett MSZP-s Török Ottó, Péterffy Attila sportlobbistájának legutóbbi negyedéves beszámolójában is, amelyben felidézte, hogy az Aktív Magyarország Program keretében megvalósítandó futókör létesítésére pályázatot adott be a PSN Zrt. „A beadott pályamű minősége és az általam lefolytatott további egyeztetések végén a pályázat sikerrel zárult, 39.659.040.-Ft. támogatásban részesültünk a projekt sikeres megvalósítása tárgyában” – írta szerényen szeptember elején, amikor is jelezte, hogy jelenleg a projekt operatív része zajlik, amely vonatkozásában együtt dolgozik a PSN Zrt. vezetőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!