Négy éve égett le

2023.11.19. 17:50

A faluház mielőbbi újjáépítése a cél Szászváron

A néhány évvel ezelőtt leégett Faluház újjáépítése a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt egyelőre várat magára.

Wald Kata

Mint Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere fogalmazott, az állagmegóvás érdekében szerették volna, ha télre legalább tető alá kerül az épület, ez azonban az önkormányzat minden igyekezete ellenére se tud megvalósulni. 

A rekonstrukció költsége ugyanis, az évekkel ezelőtt tervezett 250 millió forinttal szemben – amire 2022-ben pályázati támogatást nyertek a TOP Plusz keretein belül – mára eléri a nettó 350 millió forintot. A 300 milliós összeghatárt meghaladó beruházások esetében pedig bonyolultabb, hosszadalmasabb a közbeszerzési eljárás, amit a szászvári projekt esetében település konzorciumi partnere, a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal bonyolít le. 

A korábban önkormányzati panziónak és vendéglőnek is helyet adó, a település főterén álló Faluház 2019 októberében vált a lángok martalékává. A szászváriak életében központi szerepet betöltő szálláshelyből és az alatta lévő étteremből, illetve konyhából, ahonnan a közétkeztetést is biztosították, a tűzvész következtében szinte semmi nem maradt. 

A felújítás során az épület egészének rekonstrukciójára sor kerül.

– Jóllehet a pályázat szerint 2025 májusa a projekt befejezési határideje, a torzó viszont rontja a településképet, közösségi térként is hiányzik a község életéből, és a további állagromlást is mihamarabb meg kellene akadályozni, ezért az önkormányzat minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy az építkezés mihamarabb elkezdődjön – emelte ki a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!