Szépek, de veszélyesek

2023.11.18. 14:00

A karácsonyi fények akár könnyen tűzhöz is vezethetnek

A karácsonyi világító fényfüzérek és dekorációk kínálata idén is rendkívül széles – a megfelelő jelölések nélkül kínált termékek vásárlásától óva intenek mindenkit a fogyasztóvédők.

Wald Kata

Fotó: MNStudio

Bő két hét múlva kezdődik az adventi időszak, a karácsonyi készülődés az üzletek kínálatában már érezhető. 
Többek közt dekorációs izzósorokat, világító díszeket nagyon sok helyen árulnak – hipermarketben, barkács­áruházban, lakberendezési üzletekben, stb. Fogyasztóvédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a világító fényfüzérek, díszek vásárlásánál fontos az óvatosság – ha nem az előírásoknak megfelelő a termék, az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyeget. 

A korábbi évek hatósági tapasztalatai szerint gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet, és az is jellemző gond volt, hogy kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket ajánlottak. 

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések a korábbi években azt igazolták, hogy a legtöbb veszélyes termék a filléres vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. A kerülendő bóvli leginkább arról ismerhető fel, hogy nem szerepel rajta a gyártó és importáló neve vagy védjegye, azonosító jele, nincs típus- vagy modellszáma, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE-jelölés. 

Vásárlás előtt mindenképp fontos ellenőrizni azt is, hogy a kiválasztott égősor vagy világító dekoráció beltéri-e vagy kültéri. A szabadtér­re készült fényfüzér használható a lakásban is, de fordítva, azaz a beltéri világítás szabadban való elhelyezése akár életveszélyes lehet. Ha pedig az évekkel ezelőtt vásárolt dekorációt szeretnénk kültéren használni (akár legyen az eredetileg kültéri vagy beltéri), célszerű ellenőriztetni annak szigetelését egy szakemberrel. 

Az adventi koszorú is veszélyes

Az adventi koszorúkkal is nagyon óvatosan kell bánni – figyelmeztet a katasztrófavédelem. 
– A legfontosabb, hogy a gyertyák alatt mindenképp legyen egy nem éghető alátét. És nem elég, ha biztonságos egy koszorú, annak elhelyezésére is külön figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a gyertyákkal, mécsesekkel ellátott díszről az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre – hangsúlyozzák. 

– A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül– hívják fel a figyelmet a katasztrófavédők. – A tüzek korai észlelésének legjobb módja pedig, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként – javasolják. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!