Pécsi szobrok

2023.11.26. 11:30

A köztéri alkotások élete sem egyhangú, olykor-olykor helyet változtatnak (galéria)

A megjelenített pillanat ugyan örök, mégsem változatlan a szobrok élete. Néha „jönnek”, máskor „mennek”, változtatják a helyüket, jobbára daruk segítségével. A pécsi köztéri művek közül most kiválasztottunk párat, amik Laufer László fotóriporter optikája elé kerültek az elmúlt évtizedek során.

Pucz Péter (Pécsi Újság.hu)

A Szigeti tanyán lévő szobortemetőben őrizték néhány éven át

Fotó: Laufer László

Elefánt, amelyik nem járt a porcelánboltban. A pécsi Elefántos-tömb egykori cégére még 1982-ben látogatott el a felújítás erejéig egy „szépségszalonba”. A ráncfelvarrás már akkor is divatban lehetett, nem csupán korosodó dívák esetében. A kedves állat már nem teljesít szolgálatot a Jókai tér sarkán, fenn, másfél emelet magasan. Van persze utódja, ez a mi nagy szerencsénk. Arról nincs hír, hogy a leváltott ormányos hol tölti nyugdíjas éveit. 

Az Elefántos ház elefántját 1982-ben újították fel
Fotó: Laufer László

Kötelet dobni Lenin nyakába, ahhoz kellett volna valaha a bátorság! Igaz, 1990-ben ez már sokkal kevésbé számított vagány cselekedetnek. Az egykor volt pécsi pártbizottság mellett posztolt a nagy ideológust ábrázoló alkotás. De egyszer lejárt a helypénze, nem akadt, aki újra megváltotta volna neki a területet. Ezért kellett távoznia a József Attila utcából. Elmúltak azok az évek, amikor térítés nélkül lehetett álldogálni a belváros szélén. Minden piaci alapra helyeződött, a pénz, a tőke vette át a főszerepet.

A József Attila utcából 1990-ben szállították el a Lenin-szobrot
Fotó: Laufer László

Vlagyimir Iljics (így csupán a bennfentesek, meg talán hitvese, Nagyezsda Konsztantyinova Krupszkaja asszony merte hívni), meg sem állt egészen a pécsi Szigeti-tanyáig. Ott nem volt szem előtt. Igaz, a hallgatóságának száma is alaposan lecsökkent. Egyes meg nem erősített álhírek alapján öreg párttagok néha vittek neki ebédet éthordóban, de étvágytalannak mondták a látogatás végén a segíteni vágyók a korábbi eszmei vezetőt.

A Szigeti tanyán lévő szobortemetőben őrizték néhány éven át
Fotó: Laufer László

Szegény Kodály Zoltán havas fejbe „öltözött” 1990-ben. Valakik tréfás dolognak tartották befedni a nagy zeneszerző kobakját. Szerencsére a jeges csapadék maradéktalanul elolvadt, de pillanatnyilag jól jött volna a mesternek valami tüzes dallam, főleg ha a haja alól pattantak volna ki a szólamok. De legalább nemzetünk büszkesége túlélte más művek szomorú sorsát. 

Sétatér, jégmaszkban a Kodály-szobor 1990-ben
Fotó: Laufer László

A Barbakán-árokban érte el a végzet a nagy magyar szimbolista költőt, Ady Endrét. Barbár kezek bántak el vele méltatlanul. Szerencsénkre nyomtalanul sikerült a tisztítás, a felújítás. De a primitívség jelképének, tökéletes példájának számított az elkövetett gyalázat. Nem az érték okán, hanem a végtelen sötétség miatt. Sötétség, mint „Nyár-éjszakán a grófi szerűn”. 

Ady Endre szobrát 1987-ben tisztították meg
Fotó: Laufer László

A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont mellett derült fény Csorba Győző szörnyű titkára. A költő mellszobra az Apáca utcából (korábban Geisler Eta utcából), a régi megyei könyvtárból érkezett az Universitas utcába. Egykori helyén benőtte a sűrű növényzet, ezért nem volt feltűnő, hogy utónevét hibásan, Gyözőként írták fel a posztamensre. Azóta már réges-régen kijavították a bakit. De azért egy poétával szemben nem volt szép ez a „tréfa”, ami még 2011-ben is ott virított. 

Csorba Győző szobra a Tudásközpontnál 2011-ben
Fotó: Laufer László

A meggyőződéses kommunista, dr. Doktor Sándor, illetve az őt ábrázoló hasonmás 2011-ben tűnt el a Nagy Jenő utcából. A szobor talapzatát több szakember napokig próbálta szétverni, réselővel, más egyéb eszközökkel, amik közül élen járt a csákány. Hihetetlen, de szinte bombabiztos volt az alap, a vasalás sem hiányzott belőle. Nem porladt a beton, jól meg volt csinálva.

A Nagy Jenő utcában állt dr. Doktor Sándor szobra 2010-ben
Fotó: Laufer László

A naptárak 2014-et mutattak, amikor Weöres Sándort öntöttek le liszttel, a Király utcában. Ezzel sokkal jobban jártunk, mintha Lisztre, mármint Ferencre borítottak volna valami vöröset egy festékes dobozból. Az alkotás nagy vitákat váltott ki, de már megbékéltek vele az emberek. Egy félig-meddig tébolyult költő régebben gyakran ott ült mellette, saját székén, önnön verseit árusítva. A rímek kontárja elől a zseni nem tudott odébb ülni. 

Weöres Sándor szobrát 2014-ben az avatáson öntötték le liszttel
Fotó: Laufer László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!