Botrány

2023.11.08. 14:00

A tízmilliókat pluszban már bekérték, de fűtés nincs az óvodában

Képtelen volt a Péterffy-féle baráti cég június 19-e óta egy óvodai fűtéskorszerűsítést elvégezni, ezért a gyerekek fagyoskodhatnak az intézményben. A még el sem végzett munkáért azért már elkérték a szerintük nekik járó pluszpénzt.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

„Június 19-én a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött az Ajtósi Dürer utcai Óvoda és Cseperedő Bölcsőde épületének energetikai fejlesztése” – erről számolt be a város önkormányzatának hivatalos lapja a Városháza propagandaosztályára hivatkozva. Az óvodai fejlesztésre még az előző városvezetés nyert el 285 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a kivitelezés maradt a jelenlegi, Péterffy Attila-féle MSZP-s, DK-s, jobbikos és momentumos városvezetésre. 

Az önkormányzat júniusban azt közölte, hogy a felújítás során megtörténik az épület energetikai korszerűsítése, a homlokzatot és a tetőt szigetelik, új nyílászárókat helyeznek el, a fűtést korszerűsítik, radiátorokat lecserélik, a világítási rendszert is modernizálják. Ezek mellett napelemes rendszert is telepítenek, és új járdát építenek. 

És mikor lesz végre fűtés?

Érhető módon a szülők azt várták, hogy a nyári szünetben – amikor nyilvánvalóan kevesebb a gyermek –  a munkákkal annyira tud haladni a kivitelező, hogy ősszel már jóval kevésbé zavarják a kicsiket. Fontosnak tartották volna azt is, hogy a hidegebb őszi idők érkezésig, vagy legalább a fűtési szezon beköszöntéig elkészüljenek a fűtéssel. Miután ez nem jött össze, abban bíztak, hogy az őszi szünetben ez megtörténik, de információink szerint ez sem sikerült: a hideg óvodában a gyerekek beöltözve vannak a csoportszobákban, hősugárzókat használnak az óvónők, hogy legalább nem fázzon meg minden gyermek. 

Úgy tudjuk, hogy a szülők, óvónők már korábban is igyekeztek rendkívül türelmesen, kedvesen sürgetni a munkákat, többek között a gyerekeket érő porterhelésre hivatkozva. Lapunk úgy tudja, hogy az óvoda folyosóján – állítólag lezárt területen – kedden is vascsövek hevertek szanaszét, félkész az egész rendszer, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy hamarosan lesz normális fűtés az intézményben. Arról nem is beszélve, hogy itt, az épületen belül tárolhatják a kőzetgyapotot, amelynek kiporzása köztudottan veszélyes az egészségre, nem véletlenül kötelező a maszk használata annak kezelésekor. 

A vállalkozó egyébként vélhetően azért nem siet, mert Péterffyék a tél beálltáig, november végéig adtak neki eleve határidőt, hiába szoktak ilyenkor már fagyok lenni. 

A pénzt már elkérte

Megírtuk, hogy a felújítást végző vállalkozó a még zajló munkák után már elkérte az állítólagos pluszmunkákért a tízmilliókat. Ez a baráti vállalkozó ugyanaz, aki miatt már korábban is megfenyegették a baloldaliak a városházi ellenzéket. Az illetőnek ugyanis már korábban is úgy adott közel 15 millió forintot a baloldal, hogy az ténylegesen nem végzett munkát az önkormányzatnak. A céggel a Péterffy Attila vezette önkormányzat ugyan szerződést kötött évekkel ezelőtt a Magyarürögi vízfolyás rendezésére, de végül nem kezdte el a munkát, mert Péterffyék politikai okokból, szavazatvesztéstől tartva nem indították el a projektet, inkább fizettek neki kártérítést. 

Rokonok, barátok

A vállalkozó kapcsán beszámoltunk arról, hogy egybehangzó városházi információink szerint a cég egyik tulajdonosának rokona a városházán dolgozik Zag Gábor DK-s alpolgármester referenseként, illetve őt DK-s irodavezetőként is emlegették. Úgy tudjuk, hogy a referens közeli kapcsolatot ápolhat, vagy ápolhatott a jobbikos önkormányzati képviselővel, Fogarasi Gáborral is. Fogarasi egyébként az ezúttal meglehetősen ironikusan hangzó népjóléti bizottság elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!